Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildt: "Av hönan är knappt en fjäder kvar"

Foto: Michal Fludra / Demotix

På Moderaternas Sverigekonferens avfärdar utrikesminister Carl Bildt uppgifterna om att han ska ha varit informatör till USA. 

Han säger i en kommentar till Expressen.se:s Karl-Johan Karlsson:

– Det är en enorm anka av Aftonbladet. Nybörjare. Tidningen är skyldig mig en förklaring.

I ett långt blogginlägg bemöter han dokumenten som Aftonbladet publicerar i dag och skriver att det handlade om "banal information."

För drygt ett år sedan skrev Expressen att Wikileaks hade dokument som påstods bevisa att utrikesminister Carl Bildt har agerat informatör åt USA. 

Nu har Wikileaks släppt dokumenten. Via sin svenska representant Johannes Wahlström publicerar de delar ur dessa i Aftonbladet i dag. Akterna ska visa att Bildt lämnade hemlig information till USA på 70-talet. 

Själv avfärdar Carl Bildt Aftonbladets avslöjande. Utrikesministerns skriver på sin blogg att Aftonbladets publicering är en fortsättning på den publicitet som Wikileaks närstående personer för något år sedan försökte intressera Expressen för:

"Centralt i den var ju att man skulle ta fram dokument som skulle visa att jag var någon form av amerikansk agent", skriver han och fortsätter: "Men av hönan är knappt en fjäder kvar"

Känsligt med detaljerna

Bildt tar upp att dokumenten till störst del handlar om att han under förhandlingarna av att bilda en borgerlig regering 1976, sagt till en amerikansk diplomat att förhandlingarna inte var färdiga men att de skulle lyckas och att den borgerlig trepartiregering skulle bildas.

I ett av de dokument som Aftonbladet publicerar i dag, från 1976, står det att Bildt berättade för Woods att en överenskommelse träffats i kärnkraftsfrågan. 

Bildt medger att det, i detta skede, var känsligt med detaljerna kring hur kärnkraftsfrågan skulle lösas:

"Och den saken avslöjades inte av mig heller i det angivna telegrammet. Det som står på denna punkt i det angivna telegrammet är – oklart varför – sakligt felaktigt. Mitt tips är att ambassaden skarvade till på basen av vad de läst i någon tidning. Felaktigt var det i alla fall."

"Soppa på en spik"

Utrikesministern anser att den av Wikileaks läckta informationen är föga sensationell:

"Rätt normal diplomatisk rapportering. Rätt banal information.

Och ingenting som handlar om sådant som kan rubriceras som 'hemligt'."

Carl Bildt hälsar via sin pressekreterare, Erik Zsiga, att det inte finns mycket mer att tillägga.

– Det är en soppa på en spik, säger Erik Zsiga.

På Moderaternas Sverigekonferens avfärdar Carl Bildt också uppgifterna om att han ska ha varit informatör till USA. 

Han säger i en kommentar till Expressen.se:s Karl-Johan Karlsson:

– Det är en enorm anka av Aftonbladet. Nybörjare. Tidningen är skyldig mig en förklaring.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger på fredagen från Bryssel att de berörda dokumenten innehåller gamla uppgifter.

– Det är uppgifter som ligger långt tillbaka i tiden som, om jag förstår rätt, Carl Bildt har rett ut på sin blogg i dag, säger Reinfeldt till Expressens Kristofer Sandberg.

Carl Bildt skriver att det handlar om "banal information", håller du med?

– Jag har inte gått igenom det närmare. Men jag har ingen anledning att tro annat än att Carl Bildt återger detta på ett riktigt sätt.

"Hemligt för hela svenska politiken"

Per Ahlmark, dåvarande folkpartiledare och vice statsminister i Torbjörn Fälldins regering, säger till SR Ekot att de uppgifter som Bildt förde vidare var känsliga. 

– Han skulle ju inte haft en chans att klara sig vidare i svensk politik om det här blivit känt att han talat med Amerika. Det som var hemligt för hela svenska politiken, alla politiker och riksdagsgrupper, säger han till Ekot.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, tonar dock ner allvaret i uppgifterna. I en kommentar till Ekot säger han att den typen av kontakter som Bildt hade med USA är vanliga och inte brottsliga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.