Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildt - här har du det på papper

BILDT PÅ LISTAN. Dokumentet från CLI (se nedan) som listar artiklar som ingått i organisationens lobbyverksamhet för Irakkriget. Vad tycker du om Bildts affärer? TYCK TILL HÄR!
Carl Bildt hävdade i går i sin blogg att hans artiklar för Irakkriget inte handlade om lobbyverksamhet för amerikanska krigsförespråkare i Washington.
Här är dokumenten som motsäger Bildts påstående.

FAKTA

Bildt avfärdar kopplingarna till vapenindustrin
Carl Bildt avfärdar sina kopplingar till vapenindustrin genom företaget Legg Mason.
Men Legg Mason bekräftar att företaget har tunga investeringar i teknik- och vapenindustrin - som tjänat stort på Irakkriget.
Expressen kunde i går avslöja att Carl Bildt tjänat miljoner på Irakkriget genom sitt optionsprogram i Legg Mason.
Carl Bildt skriver in sin blogg:
"Koppling till krigsindustrin? Ja, jag satt i styrelsen för Legg Mason som med ca 7 000 miljarder kronor under förvaltning tillhör de större finansiella förvaltningsföretagen i världen.
Jag har alls ingen anledning att betvivla att det bland de ca 7 000 miljarder dollar i fond- och aktiesparande som Legg Mason förvaltar finns aktier också i Lockheed Martin.
"

CLI verkade för en invasion
Lobbygruppen "Committee for the Liberation of Iraq" (CLI) bildades 2002 i Washington DC.
Dess första ordförande, Bruce P Jackson, var tidigare chef för strategisk planering på Lockheed Martin, en av världens största vapentillverkare.
Kommittén har två uttalade mål: Verka för en militär intervention i Irak.
Bistå i återuppbyggnaden av Irak.

Carl Bildt kommenterade i går på sin blogg Expressens avslöjande om att han varit lobbyist för krigsförespråkare i Washington. Utrikesministern skriver: "Dessutom ingick jag - alldeles riktigt - i en internationell rådgivande grupp som skulle diskutera Irak efter regimen Saddam Hussein." Men Bildt tonar på sin blogg ner sitt engagemang i CLI och hävdar att hans artiklar till stöd för en invasion av Irak inte hade med saken att göra.

Beskrivs som hökar

Men sent i går kväll kunde TV4 Nyheterna redovisa dokument som visade att Carl Bildts debattartiklar - till stöd för en invasion av Irak - arbetades fram inom ramen för "Committee for the Liberation of Iraq" (CLI). New York Times beskrev i en nyhetsartikel lobbygruppen som "hökar" som "med stöd av Vita huset" formerats för att "utöva påtryckningar för att undanröja Saddam Hussein": "... [CLI:S] syfte är att öka det inhemska och internationella stödet för ett nytt styre i Irak", skrev New York Times den 15 november 2002. I gruppen ingick bland andra Ronald Reagans före detta utrikesminister George Schultz, och republikanska hökar som Newt Gingrich och John McCain. Gruppens kärna har starka kopplingar till den amerikanska vapenindustrin. I sina officiella meddelandena gjorde CLI inte någon hemlighet av att gruppens första och viktigaste uppgift var att verka för en militär intervention. - Vi ville invadera Irak redan 1998. Det är ingen hemlighet att det var vad vi arbetade för, säger Bruce Jackson, före detta ordförande i CLI till Expressen.