BILDT PÅ LISTAN. Dokumentet från CLI (se nedan) som listar artiklar som ingått i organisationens lobbyverksamhet för Irakkriget. Vad tycker du om Bildts affärer? TYCK TILL HÄR!
BILDT PÅ LISTAN. Dokumentet från CLI (se nedan) som listar artiklar som ingått i organisationens lobbyverksamhet för Irakkriget. Vad tycker du om Bildts affärer? TYCK TILL HÄR!

Bildt - här har du det på papper

Publicerad
Uppdaterad
Carl Bildt hävdade i går i sin blogg att hans artiklar för Irakkriget inte handlade om lobbyverksamhet för amerikanska krigsförespråkare i Washington.
Här är dokumenten som motsäger Bildts påstående.
Carl Bildt kommenterade i går på sin blogg Expressens avslöjande om att han varit lobbyist för krigsförespråkare i Washington. Utrikesministern skriver: "Dessutom ingick jag - alldeles riktigt - i en internationell rådgivande grupp som skulle diskutera Irak efter regimen Saddam Hussein." Men Bildt tonar på sin blogg ner sitt engagemang i CLI och hävdar att hans artiklar till stöd för en invasion av Irak inte hade med saken att göra.

Beskrivs som hökar

Men sent i går kväll kunde TV4 Nyheterna redovisa dokument som visade att Carl Bildts debattartiklar - till stöd för en invasion av Irak - arbetades fram inom ramen för "Committee for the Liberation of Iraq" (CLI). New York Times beskrev i en nyhetsartikel lobbygruppen som "hökar" som "med stöd av Vita huset" formerats för att "utöva påtryckningar för att undanröja Saddam Hussein": "... [CLI:S] syfte är att öka det inhemska och internationella stödet för ett nytt styre i Irak", skrev New York Times den 15 november 2002. I gruppen ingick bland andra Ronald Reagans före detta utrikesminister George Schultz, och republikanska hökar som Newt Gingrich och John McCain. Gruppens kärna har starka kopplingar till den amerikanska vapenindustrin. I sina officiella meddelandena gjorde CLI inte någon hemlighet av att gruppens första och viktigaste uppgift var att verka för en militär intervention. - Vi ville invadera Irak redan 1998. Det är ingen hemlighet att det var vad vi arbetade för, säger Bruce Jackson, före detta ordförande i CLI till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag