Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildspecial: Den sista dagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
1.Utrikesminister Anna Lindh kom senare än vanligt till Stockholm den här onsdagen, 10 september 2004. Klockan 12.55 rullade tåget in på Stockholms central. Hon passade på att köpa en lunchmacka innan hon gick till jobbet på utrikesdepartementet vid Gustav Adolfs torg.
Foto: PELLE
2.Inne på kaféet Panini på Drottninggatan hade de flesta lunchgästerna ätit färdigt. Klockan var lite över ett och Anna Lindh beställde en läsk och en varm smörgås. Under tiden småpratade hon med Sofie Sjöström i kassan.
Foto: ROGER
3.Säkerhetsvakten Håkan Östman skulle låsa en port och var på väg till Malmtorgsgatan. I hörnet Fredsgatan–Drottninggatan mötte han ett bekant ansikte. Det var Anna Lindh. – Hon var jättemysig, man trodde inte hon var minister. Man blev glad av att träffa henne, berättar Håkan Östman.
Foto: CORNELIA CORNELIA
4.Under kvällen skulle Anna Lindh vara med i en tv-debatt och väninnan Eva Franchell väntade på henne utanför UD för att följa med på en snabb shoppingrunda.
Foto: ERIKA
5.I blomsterbutiken vid utgången till gallerian, höll ägaren Jannice Fehr på att snitta blommor. – Jag råkade titta upp. Jag minns att jag tänkte: "Vad fräsch hon ser ut för att vara politiker", berättar hon.
Foto: MIKAEL MIKAEL
6.Anna Lindh och väninnan går in på NK. Där attackeras utrikesministern.
Foto: KRISTER KRISTER
7.Klockan var 16.20 när polispatrull 1110 hörde larmet. På parkeringen intill centralstationen satt Expressens fotograf Stefan Söderström i sin bil och han sprang genast upp till NK.
Foto: KRISTER KRISTER
8.Polismannen Martin Melins patrull eskorterade ambulansen till Karolinska sjukhuset i Solna. Med i bilen åkte Stefan Amér, sakkunnig på UD, som hade rusat ner till NK.
Foto: KRISTER KRISTER
9.Nurettin Kanat, 26, kom åkande i sin taxi på Standvägen när han vinkades in av en ung kille utanför Dramaten. Det var Anna Lindhs mördare.
Foto: ROGER
10.Stefan Amér vakade på Karolinska hela natten. Han satt i ett särskilt rum som gjort i ordning för kolleger och anhöriga.
11.Klockan 05.29 avled Anna Lindh på operationsbordet. Personalen på UD grät när de samlades till en minnesstund på morgonen. Människor strömmade till NK för att lägga en blomma och hedra Anna Lindh.
Foto: FREDRIK FREDRIK
1 / 12

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.