Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildts kritik mot uppropet: Mindre klick som drivit på

Foto: MICHAELA HASANOVIC

Carl Bildt ger en känga åt uppropet pådriven av opolitiske tjänstemän i Regeringskansliet.

I ett twitter-inlägg skriver Carl Bildt att det är en ”mindre politiserande klick på UD som drivit fram det famösa uppropen” där andra ”naivt och mot bättre vetande dragits med”

Carl Bildt är kritisk till det upprop bland hundratals opolitiske tjänstemän i Regeringskansliet som kräver att den "värdegrund" som varit vägledande inte urholkas av nästa regering.

Uppropet finns i en skrivelse som skickades in dagen innan Stefan Löfven, S, röstades bort.

Carl Bildt, tidigare statsminister och utrikesminister för Moderaterna, kritiserade snabbt skrivelsen som ”anmärkningsvärd”. 

I ett nytt inlägg på Twitter utvecklar han kritiken, och hävdar att uppropet drogs igång på Utrikesdepartementet:

”I ärlighetens namn skall sägas att det är en mindre politiserande klick på UD som drivit fram det famösa uppropen och åtskiliga andra som naivt och mot bättre vetande dragits med.” skriver Carl Bildt som kommentar till en Twitteranvändare som kritiserar uppropet. 

https://twitter.com/CBildt/status/1046123276500635649

Tjänstemännen som skrivit under uppropet kräver svar på frågor som vad som händer med regeringskansliets lojalitetsplikt mot regering och arbetsgivare om den innebär en konflikt mot ”regeringsformens bestämmelse om människors lika värde”.

Totalt har 261 tjänstemän i Regeringskansliet skrivit under uppropet. Flera är höga chefer och befattningshavare vid UD, tillsatta av den nuvarande regeringen. 

Carl Bildt har tidigare kommenterat och kritiserat uppropet, bland annat via flertalet Twitterinlägg.

https://twitter.com/CBildt/status/1044979029722497024

Skrivelsen kan uppfattas som ett avståndstagande från en kommande regering ledd av alliansen eller Moderaterna med ett eventuellt stöd av Sverigedemokraterna, någonting Bildt markerar. ”Ingen torde uppfatta detta som annat än S-märkt kampanjande mot alliansregeringen” har han tidigare skriver på Twitter.

https://twitter.com/CBildt/status/1044962160517025792

I brevet skriver tjänstemännen att "ingen av oss är politiskt tillsatt", och att man i den rollen som tjänsteman har "en lojalitetsplikt gentemot regeringen". Oavsett vilken regering det rör sig om är det respektive statsråd som styr departementen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!