Människor samlas och lämnar blomor utanför Åhléns City i centrala Stockholm för att hedra offren för terrorattacken och hylla polisens jobb. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNMänniskor samlas och lämnar blomor utanför Åhléns City i centrala Stockholm för att hedra offren för terrorattacken och hylla polisens jobb. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Människor samlas och lämnar blomor utanför Åhléns City i centrala Stockholm för att hedra offren för terrorattacken och hylla polisens jobb.  Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Lustig jublar efter att VM-platsen är säkrad. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNMikael Lustig jublar efter att VM-platsen är säkrad. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mikael Lustig jublar efter att VM-platsen är säkrad. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Me too har inte lämnat någon oberörd. Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅNMe too har inte lämnat någon oberörd. Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Me too har inte lämnat någon oberörd.  Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Bildextra: 13 händelser som berörde oss under året 2017

Publicerad

Terrorattacken i Stockholm, IT-skandalen på Transportstyrelsen, Me too och Sveriges avancemang till fotbolls-VM. 

Det är dags att summera 2017. Här är nyhetshändelserna som berörde oss under det gångna året.

Terrorattacken på Drottninggatan 

En polisbil på Drottninggatan överröst med blommor. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Rakhmat Akilov dödade fem personer i terrorattacken i Stockholm i april. Efter dådet slöt Sverige upp i en kärleksaktion för att visa stöd till offren och anhöriga, bland annat genom att besmycka platsen med blommor. 

Donald Trump svärs in 

Installationen av den nye presidenten. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Den 20 januari tar Donald Trump över titeln som USA:s mäktigaste person. Installationen i Washington DC följdes upp av en infekterad diskussion om hur många människor som egentligen var där – kontra hur många som besökte Barack Obamas installation. 

Ruben Östlund vinner Guldpalmen 

Ruben Östlund firar segern. Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Filmen ”The Square” belönas med en guldpalm. En stor seger för Ruben Östlund – som blir den första svenska regissören på 66 år att vinna priset. 

Bussolyckan i Härjedalen 

Tre elever omkommer i olyckan. Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige drabbas av stor sorg när en bussolycka inträffar under en klassresa. På bussen finns elever och vuxna från en skola i Skene. Tre elever omkommer i olyckan och 20 personer skadas. 

Beyoncés bild 

Bilden blev en av årets mest gillade. Foto: INSTAGRAM / SPLASH NEWS / STELLA PICTURES / INSTAGRAM SIPA USA

Popstjärnan Beyoncé Knowles berättar för världen att hon ska ha tvillingar. Hon gör det med en spektakulär bild på Instagram, som senare blir en av årets mest gillade. 

Me too tar världen med storm 

Rörelsen har inte undgått någon. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Sexanklagelserna mot filmmogulen Harvey Weinstein briserar i oktober och rörelsen Me too tar fart. Under de kommande månaderna vittnar miljontals kvinnor världen över om sexuella trakasserier, ofredanden och män som på olika vis utnyttjar sina maktpositioner.  

Missen på Oscarsgalan 

Fel film ropades ut som vinnare. Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Filmen ”La La land” ropas ut som vinnare i bästa film. När filmskaparna går upp på scenen för att ta emot priset uppdagas misstaget. Det är inte alls ”La La land” som vunnit, utan filmen ”Moonlight”. Situationen blir givetvis märklig. 

Östersunds bragd 

Östersund har många skäl att jubla. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Fotbollslaget tar sig inte bara till gruppspel i Europa League – de går även vidare till slutspelet som första svenska lag på tio år. Inte illa för klubben från norr, som startade 1996 och spelade sin första allsvenska match 2016. Nu väntar Arsenal i åttondelsfinal. 

Kim Walls död

Journalisten Kim Wall.

Journalisten Kim Wall åker med i den danska uppfinnaren Peter Madsens ubåt. Efter stort sökpådrag hittas hon död i havet. Peter Madsen misstänks för nu för mord på den svenska journalisten.  

May signerar artikel 50 

Storbritanniens premiärminister signerar artikel 50. Foto: / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Brexits inledning är ett faktum – Storbritannien ska dra sig ut ur EU – när premiärminister Theresa May undertecknar artikel 50 i Lissabonfördraget. 

Bolts sista lopp

Bolt faller ihop i karriärens sista lopp. Foto: TIM IRELAND / AP TT NYHETSBYRÅN

Usain Bolts friidrotts-VM tillika karriär avslutas på snöpligast möjliga vis. Under stafetten får han kramp och faller ihop på banan. Trots den tråkiga avslutningen går Bolt till historien som en av världshistoriens största atleter, enligt experter. 

IT-skandalen 

Stefan Löfven ombildar regeringen. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges myndigheters IT-säkerhet är en av årets mest diskuterade frågor. Inte minst på grund av skandalen på Transportstyrelsen som bland annat resulterade i en ombildning av regeringen – då Anders Ygeman och Anna Johansson fick lämna sina ministerposter. 

Sverige tar sig till fotbolls-VM

Andreas Granqvist blev en av matchhjältarna mot Italien. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Efter två bragdmatcher står det klart att Sveriges herrar slagit ut Italien. Därmed är blågult klara för sommarens VM i Ryssland. Det blir första gången sedan 2006 som det svenska herrlandslaget deltar i fotbolls-VM. 

 

https://www.facebook.com/expressen/videos/10155442281235345/

 

https://www.facebook.com/expressen/videos/10155455070560345/
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag