Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bilderna visar: Så sköt poliserna ihjäl Eric, 20

Fyra olika kameror användes av Expressens team, fem dagar efter dödsskjutningen och i samma ljusförhållanden som gällde morgonen den 2 augusti.
Fem dagar efter dödsskjutningen granskade Expressens team ljuset på innergården.
Eric, 20, sköts ihjäl av polis i centrala Stockholm den 2 augusti i år. Foto: PRIVAT

Vad såg egentligen poliserna när de sköt ihjäl 20-åriga Eric Torell?

Expressens granskning visar att ljusförhållandena var goda på innergården där Eric dog, natten mot den 2 augusti i år.

Man kunde till och med se ansiktsdragen på en person som befann sig 20 meter bort. 

– Ni får dra vilka slutsatser ni vill, säger chefsåklagare Martin Tidén.

Fem dagar efter att tre poliser sköt ihjäl Eric Torell, 20, granskar Expressen på plats ljusförhållandet på innergården där han dog. Det råder exakt samma väder- och ljusförhållanden, enligt väderinstitutet Storm.

Vårt syfte är att ta reda på hur mycket poliserna kan ha sett vid klockan fyra på morgonen den 2 augusti i år, då Eric sköts ihjäl.

Våra kameror placeras ut strax till vänster om de platser där man hittat flest tomhylsor på marken. Detta eftersom tomhylsorna slungas ut ur pistolen åt höger. 

I efterhand vet ser man på bilder från polisens rekonstruktion att vi placerat kamerorna på rätt positioner, där två av poliserna stod på en avsats och sköt mot Eric.

Ungefär tio minuter innan Eric sköts ihjäl, vid klockan fyra på morgonen, ljusnar det snabbt. 

 

Ljuset på innergården klockan 04.21. Justerat för soluppgångens förskjutning motsvarade detta ljusförhållandet några minuter efter att Eric Torell skjutits ihjäl.
Polisernas ungefärliga positioner vid dödsskjutningen, enligt bilder från rekonstruktionen.

Ansiktsdrag syns på 20 meters avstånd

Granskningen visar att ljusförhållandena den aktuella morgonen var goda och att det gick att se ansiktsdragen och -uttryck på en person på innergården, även från en högre avsats och på 20 meters avstånd.

Eric Torell, 20, hade Downs syndrom och kunde bara säga ordet mamma. Han var kort, runt 150 centimeter, och bar ett svart leksaksvapen som saknade vissa delar, som han tog med sig när han lämnade sin pappas lägenhet mitt i natten. 

Chefsåklagare Martin Tidén, vid Särskilda åklagarkammaren, leder förundersökningen. Han vill inte kommentera Expressens granskning av ljusförhållandet på platsen.

– Ni får dra vilka slutsatser ni vill, säger han.

Han berättar att han själv besökt innergården när utredarna mätte ljuset. Men det skedde en eller några veckor efter dödsskjutningen.

Expressens granskning

Kort efter dödsskjutningen bestämde sig Frida Sundkvist och Cornelia Schauermann från Expressens grävgrupp att göra ett test av hur ljuset var den natten då 20-åriga Eric Torell sköts ihjäl.

 

Testet gjordes den 7 augusti i år.

 

Enligt väderinstitutet Storm var ljusförhållandena den natten likvärdiga med de som rådde på innergåden vid dödsskjutningen fem dagar tidigare.

 

Solen gick upp 12 minuter senare.

 

Vi använde fyra olika kameror med olika inställningar: två av Expressens filmkameror, en GoPro-kamera och mobilkameran på en Iphone. Vi har inte i efterhand justerat ljus eller färg i någon av inspelningarna.

 

Men den ena av Expressens filmkameror blev bilden för mörk. Men den andra blev bilden för ljus. 

 

De två filmerna som bäst skildrar de ljusförhållanden som råder var GoPro:n och kameran på en Iphone.

 

Slutsatsen är att ljusförhållandena var goda.

 

Polisens rekonstruktion. Två figuranter ställer upp sig på avsatsen där poliserna stod när de sköt Eric Torell. Foto: LÄSARBILD
Polisens rekonstruktion från innergården på Norrbackagatan. Foto: LÄSARBILD

Bilderna visar att de nyutexaminerade sköt

Det dröjde nästan två månader innan polisen genomförde en rekonstruktion av dödsskjutningen. 

De tre poliserna vallades då runt en och en och fick beskriva händelseförloppet. 

Två av de tre poliserna som deltog i dödsskjutningen var nyutexaminerade. Den tredje, en kvinna, arbetade deltid inom polisen eftersom hon utbildade sig till ett annat yrke.

Bilder från polisens rekonstruktion visar att det var de två nyutexaminerade manliga poliserna som befann sig uppe på avsatsen, varifrån flest skott avlossades.

På bilden syns de två figuranterna som vid rekonstruktionen placerat sig där poliserna stod. Där figuranten med ljus tröja befinner sig, nederst i bild, hittades det sju tomhylsor direkt efter dödsskjutningen. Han befinner sig cirka 20 meter från platsen där Eric Torell stod. 

Den kvinnliga polisen rörde sig enbart på gångbanan längs husfasaden när hon vallades runt på innergården under tisdagens rekonstruktion.

Blommor utanför innergården dagarna efter att Eric sköts ihjäl. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Eric Torell, 20, sköts ihjäl av polis morgonen den 2 augusti 2018. Foto: PRIVAT

Internt sägs det att poliserna inte gjort fel

Internt inom Polisen sprids nu uppgifter att de tre poliserna väntade in i det sista med att skjuta – och att de därför inte gjort något fel, enligt uppgift till Expressen.

Enligt uppgift till Expressen ska de tre poliserna ha tagits ur yttre tjänst delvis på grund av det mediala fokuset på dödsskjutningen.

Det kommer dröja åtskilliga veckor innan chefsåklagare Martin Tidén kommer fatta ett beslut om en eller flera av dem är misstänkt för något brott. 

Redan har flera frågetecken har uppstått kring utredningen.

Vid två tillfällen kontaktade privatpersoner utredarna eftersom de hittat kulor på innergården där dödsskjutningen skedde – efter att teknikerna varit på plats.

Det dröjde flera dagar innan utredare satte upp lappar med önskan att förhöra de boende och samla in filmmaterial. 

Även mätningen av ljusförhållanden dröjde. 

Chefsåklagare Martin Tidén sa i veckan att det kan dröja till nyår innan utredningen är klar. Han räknar med att utredarna kommer besöka innergården vid fler tillfällen inom ramen för utredningen. 

– Jag vågar inte spekulera i hur lång tid det tar. Vi har planerade utredningsåtgärder för flera veckor framöver. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!