Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilderna visar översvämningarna i Torneälven

Värsta översvämningarna på 50 år: ”Några grät”
Här syns hur en del av riksväg 99 mellan Juoksengi och Niskanpää har svämmats över.
Foto: Luleå-Boden flygklubb
Juoksengi by har drabbats av höga flöden i Torneälven.
Foto: Luleå-Boden flygklubb

Torneälven rinner över.

Hus har svämmats över, vägar ligger under vatten och nu kan Övertorneå också tvingas stänga av vattnet.

SMHI varnar fortsatt för höga flöden.

Snösmältning och kraftigt regn orsakar de värsta översvämningarna på 50 år längs Torneälven. SMHI har utfärdat röda varningar för översvämningar i Övertorneå och söder om Juoksengi, och för höga flöden längs nedre delen av älven hela vägen ner till utflödet vid Haparanda.

I sociala medier syns bilder som visar bland annat översvämmade vägar och hus som ligger delvis under vatten, och lokala medier rapporterar om hur allt från privatpersoner till företagare drabbas av de enorma vattenmassorna.

”Förenat med livsfara”

– Senast det var så här höga flöden var 1968, säger Juha Pasma, räddningschef i Pajala, till TT.

Han säger också att det är viktigt att respektera avspärrningarna.

– Man ska absolut respektera det och inte försöka ta sig över avspärrade vägar. Det är förenat med livsfara.

En av dem som har reagerat på vattenmassorna är Robert Grenemark från Luleå-Bodens flygklubb, som under lördagen tog ett par bilder på byn Juoksengi, strax norr om Övertorneå, från luften.

Där syns översvämmade marker och vägar.

– Det är mycket vatten. Jag var där uppe i byn mycket som barn och har sett både islossning och vårflod men så här mycket vatten har jag inte sett, säger Robert Grenemark.

Vatten kan stängas av 

Förutom att ställa till det för fastighetsägare i form av översvämning kan även vattenförsörjningen bli lidande på grund av vårfloden.

”På grund av kritiska flöden i närheten av råvattentäkten kan vi under kommande dygn, med start i i kväll, bli tvungna att stänga av vattenpumparna under perioder”, skriver Övertorneås kommun på sin hemsida.

Det innebär att tillgången till färskt vatten kan minska det kommande dygnet. Kommunen, som regelbundet uppdaterar med information kopplat till höga flöden och översvämningar, uppmanade under lördagskvällen de boende att tappa upp färskvatten i dunkar, och till att begränsa spolandet i toaletterna.

Vädervarningar (TT)

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.


Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.


Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.


Källa: SMHI

Njut nu – snart radar kallfronterna upp sig

Meteorologen: Så länge stannar värmen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.