Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilderna visar misären – korna vadar i avföring

Uppdrag granskning om svenska mjölkgården som levererar till Arla
På en Arlagård i Hälsingland lever korna i misär och avföring. Foto: SVT
Enligt Arla har gården inte ”några allvarliga brister”.Foto: SVT

På en Arlagård i Hälsingland lever korna i misär och avföring. 

Det visar bilder som ”Uppdrag Granskning” och SVT Gävleborg tagit del av. 

Men enligt Arla har gården inte ”några allvarliga brister”, skriver mejerijätten i ett mejl till SVT:s ”Uppdrag Granskning”.

På Arlas hemsida visas bilder av lyckliga kor på grönbete i Sommarsverige. Under fliken ”ko-filosofi” skriver mejeriföretaget: ”Vi Arlabönder är måna om att korna är friska och sköts med omsorg... Om korna mår bra så blir mjölken bra.”

Men enligt SVT:s nya granskning av Arla är deras ”ko-filosofi” långt från sanningen. I programmet visas klipp på hur kor lever i misär på en gård i Hälsingland. Gården levererar tiotusentals liter mjölk till Arla varje vecka. 

I filmerna får man se hur kor vadar i avföring och urin inne i ladugården. Vissa av dem extremt magra. 

”Bland det värsta jag sett”

När SVT visar bilderna för Margareta Stéen, docent i veterinärmedicin, får hon tårar i ögonen. 

– Jag som har varit länsveterinär i så många år, jag måste säga att detta är bland det värsta jag sett. Detta är verkligen ovärdigt. Jag har inte sett något liknande, säger hon i programmet.

När Uppdrag Granskning först tar kontakt med Arla i december förra året vill de inte ta del av reportaget. Mejerijätten menade att de inte kan ta del av filmerna och bilderna – utan att veta när de är filmade och av vem.

Arla ändrar sedan sin ståndpunkt och säger att de inte kan uttala sig om en enskild individ i media. I mejl skriver de också att de nyligen gjort en revision på gården som inte visade några allvarliga brister. 

Tidigare anställd: ”Han brydde sig inte”

Gårdsägaren vill inte heller kommentera bilderna i programmet. Men tidigare anställda på gården vittnar om den dåliga djurhållningen och usla arbetsförhållanden. 

– Jag såg att djuren inte behandlades väl av de ansvariga. Ägaren var inte inblandad i att sköta gården. Han brydde sig inte, säger en före detta anställd på gården. 

De senaste tio åren har länsstyrelsen i Gävleborg tagit emot 38 anmälningar mot gården och ägaren. Där har man konstaterat flera brister, bland annat att korna varit för smutsiga och magra. 

En anmälan om djurplågeri och miljöbrott kom in till polisen i somras och en förundersökning är startad. 

Uppdrag gransknings reportage om Arlagården går att se på SVT Play från 12.00 och sänds onsdag 29 januari på SVT1 20.00.

Bonde har satt VR-glasögon på sina mjölkkor

Lyckliga kor producerar mer mjölk, är bondens teori. Därför har de fått VR-glasögon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.