Dag som natt skakas huvudstaden Teheran av protester mot regimen. Den 22-åriga Mahsa Aminid död blev den utlösande faktorn. Efter att hon brutalt arresterats den 13 september av moralpolisen så föll hon i koma och avled tre dagar senare senare.
Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
Över hela Iran sliter kvinnor av sig ansiktsslöjan i protest mot regimen. Tvånget för kvinnor att bära slöja går tillbaka till tidigt 1980-tal, strax efter revolutionen. De här demonstranterna riskerar sina liv genom att göra det de gör.
Foto: GETTY IMAGES
Trots att internet till stora delar är nedsläckt så lyckas människor samla sig till protester som även regimen i sina officiella siffror räknar till tusental.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Det brutala våldet som regimen använder sig av skapar ilska bland demonstranterna. Enligt Irans regering är de manipulerade av västerländska medier som BBC.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Mahsa Amini blev 22 år och dog i koma på Kasrasjukhuset. Hon frihetsberövades för att inte har varit ”propert klädd”, enligt moralpolisen. Den behandling som hon därefter utsattes för gjorde att hon föll i koma och dog. Hennes död har skapat en gigantisk protestvåg som Iran inte har upplevt sedan 2009.
Foto: ZUMA/IBL
PARIS. När Irans unga kvinnor sliter av sig sina slöjor så är det regimens mullor som står nakna i hela sin brutalitet. Dussintals iranier skjuts eller misshandlas till döds i landsomfattande protester sedan Mahsa Amini, 22, dödades den 16 september för att inte ha burit en slöja så som moralpolisen ville. Här är bilderna från en världsomfattande protestvåg.
Internet stängs ned för att ge regimen det mörker de behöver för sin repression. Men inget stoppar bilderna på protesterna. Hijab, den obligatoriska slöja som kvinnor tvingas bära från sju års ålder, är inte vad många trodde: En tygbit.
– Den obligatoriska slöjan är en symbol för själva DNA-massan i den iranska regimen, säger den franske forskaren Farid Vahid i fransk radio.
Utan slöjförbudet har inte mullorna någon auktoritet kvar, varken på hemmaplan eller bland sina krigande stödtrupper i Mellanöstern.
– Vem sade att vi slåss för en tygbit? Det här handlar om vår värdighet som människor, säger den iranska exiliranskan och människorättsaktivisten Masih Alinejad.
Varje dag dödas nu unga iranier brutalt. Militär omringar städer eller går från dörr till dörr för att arrestera kritiker. Regimen sätter in allt de har i repressionen.
Enligt officiella siffror lever halva Irans befolkning under fattigdomsnivån, hårt prövade av corona och sanktioner. Men ändå väljer regimen att fokusera på kvinnornas klädsel. Sedan i somras skedde det med hot om kameraövervakning, stödd av kinesisk, artificiell intelligens och ansiktsigenkänning i jakt på kvinnor som bryter mot lagen.
Mullorna vid makten har insett att slöjlagen handlar om deras egen överlevnad som ledare.
Men än så länge stoppar det inte, främst unga kvinnor, som med dödsförakt tar sig modet att dansa, att sjunga eller att klippa håret offentligt.
Under tiden sprider sig protesterna långt utanför Irans gränser.
De här kvinnorna demonstrerar sitt stöd för regimen och dess lagar om slöja och vid klädsel som inte visar något av kvinnans hår. Lagarna infördes 1980, efter revolutionen som avsatte den västvänlige monarken Shahen av Iran.
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA TT NYHETSBYRÅN
Regimens anhängare uppmanas att gå ut och visa sitt stöd för Irans ledande prästerskap. På senare tid har regimen börjat oroa sig för att Iran åldras snabbast i Mellanöstern och slutat göra preventivmedel lika tillgängligt som tidigare. Kritiker ser det som ytterligare ett sätt att få kvinnor att stanna hemma och föda barn.
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA TT NYHETSBYRÅN
Regimen stödtrupper uppskattas av vissa tankesmedjor till ungefär 15 procent av befolkningen. De uppmanas att ta lagen i egna händer när de ser kvinnor som är ”fel” klädda. För de andra, oavsett graden av religiositet, så har regimens politik öppnat för godtycklig misshandel och trakasserier på allmän plats av kvinnor. Sådant föder i många fall hämndbegär.
Regimens anhängare bränner traditionsenligt den amerikanska flaggan. USA ses fortfarande som den Store Satan och beskylls för manipulering varje gång som de egna medborgarna protesterar mot regimen. Så även i dag.
Foto: VAHID SALEMI / AP TT NYHETSBYRÅN
Det är detta som regimen helst vill visa upp: medborgare som stöder deras lagar om påtvingad slöja för kvinnor. Oviljan bland de breda folklagren uppskattas dock vara utbredd. Vissa siffror talar om över åtta av tio iranskor. Bakom slöjtvånget döljer sig en hel arsenal av lagar som förminskar kvinnors värde som människor.
Foto: VAHID SALEMI / AP TT NYHETSBYRÅN
Kurder i Iraks autonoma region demonstrerar sitt raseri för den 22-åriga Mahsa Aminis död. I likhet med ungefär tio procent av Irans befolkning var Mahsa Amini kurd. Men av spridningen av protesterna att döma så var hon framför allt kvinna och iranska, mer än kurd. Protesterna tros ha spridit sig till ett åttiotal städer i Iran, långt utanför de mer kurdiska områdena.
Foto: SAFIN HAMED / AFP TT NYHETSBYRÅN
När den iranska regimens moralpolis misshandlade och vanvårdade Masa Aminin till döds skapade de en ny, global ikon för den unga generationens motstånd mot mullorna i Teheran.
Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN
När Mahsa Aminis föräldrar försökte få klarhet i omständigheterna till dotterns död så fick de bland annat höra som förklaring att någon hade tappat bort nyckeln till ambulansen. Bristen på trovärdiga förklaringar har spätt på det folkliga raseriet.
”Kvinnan är liv, döda inte livet”, står det på plakatet. Protesterna har spritt sig till Martyrtorget i Beirut i Libanon - ett land där Iran har stort inflytande genom sin trogna milis, Hizbollah. Det är även det regionala inflytande som det iranska prästerskapet har på sina stödtrupper i regionen som nu står på spel.
Foto: BILAL HUSSEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
En iranska i Toronto i Kanada protesterar mot den iranska regimen. Det finns ingen vetenskaplig undersökning på hur många iranskor i exil som väljer att fortsätta att bära slöja, men de är försvinnande få, jämfört med det antal som tvingas bära den under tvång i Iran.
Protesterna har nått Washington, här framför the Lincoln Memorial i Washington. Amerikanska myndigheter har lovat att de ska försöka bistå demonstranterna i Iran med verktyg för säkrare, digital kommunikation som olika VPN-tjänster och öppna vissa sociala plattsformar - trots sanktionerna mot Iran. Teslamiljardären Eon Musk har även sökt om tillstånd för att ge tillgång till satellitkommunikation över hans nätverk, Starlink.
Även i Paris samlas demonstranter framför den iranska ambassaden. Den iranska revolutionens ledare, Ayatollah Khomeni var i landsflykt i en Parisförort innan han återvände segerrik till Teheran, 1979.
Foto: POITOUT FLORIAN/ABACA/STELLA PICTURES
I Lissabon i Portugal har en våg av solidaritet sköljt över huvudstaden. Här tänds ljus till stöd för den pågående feministiska revolutionen i Iran.
Även i Stockholm har saxen blivit en symbol för protest mot mullornas diktatur i Iran. Här under en demonstration i förra veckan på Sergels torg.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Att vara kvinna i Iran och visa sitt hår samtidigt som man dansar till en västerländsk låt som Pharrell Williams ”Happy” har gett straff på 91 käppslag och åratal i fängelse. Nu är håret en protestsymbol även i England.
Foto: STEPHEN CHUNG/LNP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL
Protestsaxen klipper till mot den iranska regimen även på Trafalgar square i London, samtidigt som demonstranterna i Teheran riskerar sina liv. Saxen skapar band över gränserna.
Framför konsulatet i Istanbul klipper en kvinna sitt hår i protest mot Irans regim. Hittills har regimen i Teheran varit döv för protesterna utomlands, men vissheten om att de äger rum sipprar in i Iran till de kvinnor och män som står upp mot regimens kulor och batonger.
Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enligt den iranska, statliga nyhetsbyrån IRNA ska landets president, efter en lång tystnad ha ringt till Mahsa Aminis familj för att uttrycka sin sympati och lova att hennes död ska utredas ordentligt. Det är det få som tror vare sig i Iran - eller här i Tyskland.
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I Berlin samlade kvinnorna sitt hår i en hög för att hedra Mahsa Amini och de kvinnor som kämpar för sin värdighet i Iran.
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Protestvågen har också nått till Athen i Grekland. På båda sidor av Bosporen demonstrerar nu både turkiska och grekiska kvinnor tillsammans med exiliranier för samma sak.
Foto: YORGOS KARAHALIS / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7
Teheran i Iran på 1970-talet under Shahen av Irans sista år vid makten. Landet var även då en diktatur, men flera reformer till förmån för kvinnor (som abort under förvisso tuffa villkor, rätt till fler poster i arbetslivet och viss rätt till vårdnad av barn vid skilsmässa) genomfördes under 1960- och 1970-talet. På den tiden var skillnaden mellan eliten i huvudstaden och kvinnors situation på landsbygden större än i dag. Idag bor tre fjärdedelar av befolkningen i städer. Men alla kvinnor under 42 år har fötts in i ett samhälle där det råder slöjtvång.