Bilderna visar: Här är terroristens flyktväg

Polisens bilder visar den misstänkte terroristens snabba flyktväg från Drottninggatan. Den här bilden togs strax efter dådet.
Foto: Polisen
Mannen är en 39-årig fyrbarnspappa från Uzbekistan som bor i en Stockholmsförort. På nätet har han uttryckt sympatier för terrorsekten IS, rapporterar Aftonbladet.
Kändisadvokaten Johan Eriksson kommer att försvara mannen.
Foto: Robban Andersson
Här är den misstänkte terroristen.
Här ser man hur lastbilen kör på Drottninggatan.
Tungt beväpnad polis.
Foto: Johan Nilsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

När den misstänkte terroristen flydde från brottsplatsen lämnade han blodspår efter sig hela vägen till Arlanda, enligt uppgifter till Expressen.

Samtidigt kunde hans snabba flyktväg från Drottninggatan följas i bilder från övervakningskamerorna:

Ögonblicket efter att lastbilen hade kraschat in i Åhléns flydde mannen ner i tunnelbanan - för att gå upp ur en annan uppgång två minuter senare.

Kvar i lastbilen hade han då lämnat sprängmedel som aldrig detonerade, skriver flera medier.

Det var klockan 14.53 på fredagen som polisen fick in det första larmet: En lastbil körde i hög hastighet och mejade ner människor på centrala Stockholms största gågata.

Förloppet var snabbt över.

Men kaoset som uppstod när lastbilen kraschade in i Åhléns varuhus på Drottninggatan tillät gärningsmannen att fly platsen relativt obemärkt.

Under en presskonferens på eftermiddagen gick polisen ut med två bilder på en man som var intressant i utredningen. Den utpekade mannen är troligtvis samma man som senare greps i Märsta, och som nu sitter anhållen.

– Det är inte helt osannolikt. Det går inte att vara hundra procent säker i ett sådant här läge, säger Lars Byström, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Men tesen är att det är mannen på bilden som är anhållen?

– Det finns en del som tyder på det ja, säger Byström.

Bilderna är tagna på T-centralen och tidsangivelser som Expressen har tagit del av visar hur snabbt den utpekade mannen kunde ta sig från platsen med hjälp av tunnelbanesystemet.


LÄS MER: Expressen-fotografens bilder från terrorattacken


Bild på mannen tagen 14.55

Den första bilden visar hur mannen - tillsammans med en rad till synes ovetande personer - tar rulltrappan ned i en av passagerna mellan tunnelbanan och markplan. Bilden är tagen 14.55 - alltså i direkt anslutning till dådet.

Kvar i lastbilen hade han då lämnat hemgjorda sprängmedel, som polisens bombgrupp arbetade med under natten, enligt uppgifter till SVT Nyheter och Aftonbladet.

Mannen vid tunnelbanan precis efter dådet.

Därifrån har mannen i rask takt gått längs med tunnelbaneperrongen till en annan del av stationen. Det tar mindre än två minuter innan han återigen fångas på bild när han kommer upp med rulltrappan vid en annan uppgång.

Mannen ska ha missat ett tunnelbanetåg och i stället klivit upp på Vasagatan, sprungit i riktning mot Norra Bantorget, svängt vänster vid Burger King och upp förbi Casino Cosmopol, rapporterar Aftonbladet.

Han ska sedan ha tagit sig från citykärnan med tåg via Arlanda Express. I samband med flykten har han lämnat blodspår efter sig som polisen kunnat följa hela vägen till Arlanda, enligt uppgifter till Expressen.

Under kvällen kunde polisen bekräfta att en man som misstänktes ha koppling till dådet hade gripits i Märsta. Man hade fått upp ögonen för mannen i samband med att han betedde sig "märkligt" i en butik, berättade polisen under en presskonferens.

Mannen sitter anhållen misstänkt för terrorbrott.

LÄS MER: Knut, 17, såg lastbilen – tog Siri i säkerhet


Mannen kommer från Uzbekistan

Mannen är den 39-årige fyrbarnspappan Rakhmat Akilov från Uzbekistan som bor i en Stockholmsförort. På nätet har han uttryckt sympatier för terrorsekten IS, rapporterar Aftonbladet. Han sitter nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord.

Butiken där gripandet skedde var en bensinmack som mannen lämnade i en vit skåpbil. Ett filmklipp som Expressen har publicerat visar hur polisen tog upp en biljakt efter skåpbilen, som ledde ner mot Steningebadet. Där kunde han gripas.

– De åkte väldigt snabbt, det var både polisbilar och civila bilar, säger ett ögonvittne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.