Den danska köttjätten Danish Crown anklagas för snusk i slakterierna. Livsmedelsverkets razzior visar att maskiner och redskap inte gjorts rena efer dagens slut.
Den danska köttjätten Danish Crown anklagas för snusk i slakterierna. Livsmedelsverkets razzior visar att maskiner och redskap inte gjorts rena efer dagens slut.

Bilderna som avslöjar köttsnusket

Publicerad
Uppdaterad
Den danska köttskandalen växer.
En razzia mot köttjätten Danish Crowns slakterier avslöjar snusk på fabrikerna.
- Vi accepterar inte smutsiga slakterier, säger den danska livsmedelsministern Mariann Fisher Boel.
För några dagar sedan visade danska Ekstra Bladet och danska TV2 amatörfilmer på hur det stora danska slakteriet Danish Crown missköter hygienen. Efter avslöjandet vågade fler träda fram och även det välkända charkuteriföretaget Tulips fabrik i Vejle anklagades för smutshärdar. Flera razzior Det danska livsmedelsverket har tagit avslöjandena på allvar och natten till i går slog de till mot 16 av Danish Crowns slakterier samt det mindre slakteriet TiCan i Thisted. Razziorna visade att snusket är utbrett. Maskinerna var dåligt rengjorda, köttslamsor hängde längs rullbanden och redskapen var smutsiga. - Det är inte bra. Jag tänker inte tolerera att det inte är rent, säger livsmedelsministern Mariann Fisher Boel till Ekstra Bladet och lovar att skärpa kraven mot slakterierna. Stora i Sverige Såväl Danish Crown som Tulip hör till Sveriges största leverantörer av nöt- och fläskkött samt charkprodukter. Åke Rutegård som är vd för Köttbranschens riksförbund är förvånad över att den danska staten låtit ohygienen gå så långt. - Om det är så illa som det låter borde de ha tagit itu med det här tidigare, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag