Tomma hyllor på stormarknaden. Foto: MIGUEL GUTIERREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNTomma hyllor på stormarknaden. Foto: MIGUEL GUTIERREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tomma hyllor på stormarknaden. Foto: MIGUEL GUTIERREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Köerna bevakas av militär. Foto: MIGUEL GUTIERREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNKöerna bevakas av militär. Foto: MIGUEL GUTIERREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Köerna bevakas av militär. Foto: MIGUEL GUTIERREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIGUEL GUTIERREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: MIGUEL GUTIERREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MIGUEL GUTIERREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Långa köer utanför en av de matbutiker som fortfarande har öppet. Foto: ROMAN CAMACHO / SOPA IMAGES / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESSLånga köer utanför en av de matbutiker som fortfarande har öppet. Foto: ROMAN CAMACHO / SOPA IMAGES / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
Långa köer utanför en av de matbutiker som fortfarande har öppet. Foto: ROMAN CAMACHO / SOPA IMAGES / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS

Bilderna som avslöjar den akuta matbristen

Publicerad

Här avslöjar bilder den akuta matbristen i Venezuela.

Utsvultna invånare har slaktat betande boskap och plundrat ett matcenter för att komma över något att äta.

– De slog ner dörrarna och plundrade centret på mjöl, ris och matolja, säger vittnet Zuuley Urdantea, 50, till Reuters.

Fyra år med lågkonjunktur och världens högsta inflation har satt sina spår i det venezuelanska samhället – och för de 30 miljoner invånarna upptar den ständiga jakten på mat en allt större del av vardagen.

Bilder som publicerats i sociala medier visar nu hur akut krisen är.

I ett videoklipp syns hur ett dussintal män attackerar boskap som går och betar i en hage. De utsvultna männen jagar i kapp djuren och slår sedan ihjäl dem. Enligt uppgifter till Reuters ska sammanlagt 300 kor dödats.

– De jagar. Folket är hungriga, säger mannen som filmat händelsen i videoklippet.

https://twitter.com/NTN24ve/status/951588065096687617

Plundrade mataffär

En grupp plundrare överföll även en lastbil som transporterar mat. Samtidigt attackerade hungriga folkmassor både ett matcenter och en mataffär i staden Merida i västra Venezuela under torsdagen. När omkring 800 människor sökt sig till platsen för att komma över något att äta fick militären till slut gå in och lugna ner situationen genom att dela ut de matvaror som fanns kvar.

– De slog ner dörrarna och plundrade centret på mjöl, ris och matolja, säger vittnet Zuuley Urdantea, 50, till Reuters.

Regeringen har hittills inte kommenterat händelserna, men Venezuelas opposition anklagar landets president Nicolás Maduro för att ha orsakat matbristen genom korruption och dålig ekonomisk politik.

"Nicolas Maduros omänskliga regim vägrar att se den tragedi som det venezuelanska folket lever i" skriver oppositionsledaren Juan Guaido på Twitter.

https://twitter.com/jguaido/status/951609623269855232
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag