Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilderna på Omran spreds över världen – nu svarar familjen

Omrans blodiga ansikte blev en symbol för de ohyggliga övergreppen mot landets civilbefolkning.
Foto: AMC / POLARIS POLARIS IMAGES
Omran och hans pappa intervjuas bland annat av den regimvänliga reportern Kinana Allouche.
Foto: Kinana Allouche

Bilderna på femårige Omran i krigets Syrien skakade världen.

Omrans blodiga ansikte blev en symbol för de ohyggliga övergreppen mot landets civilbefolkning. 

Nu medverkar Omran och hans pappa i regimvänliga medier. 

I augusti i fjol publicerade världens medier bilderna på femårige Omran Daqneesh. Pojken hade precis överlevt ett flyganfall i syriska staden Aleppo. Omran är täckt av damm och har blod i ansiktet på bilden. 

Bilden fick snabbt stor spridning och kom att bli en symbol för det mänskliga lidandet i Syrien. Omran skadades lindrigt i attacken, men hans bror Ali blev allvarligt skadad och dog sedermera på sjukhus. 

Nu väljer familjen att uttala sig efter den världsberömda bilden. Omrans pappa berättar för regimtrogna medier att familjen hållit låg profil sedan bilden togs och att man bytte namn på pojken respektive ändrade hans frisyr för att undvika publicitet. 

Omrans pappa uppger att familjen flydde till regeringskontrollerat område efter årsskiftet och familjen alltid varit pro-Assad, rapporterar Independent

Omrans pappa riktar skarp kritik mot oppositionella medier och menar att Omran användes som propagandaverktyg av dem. 

– De ville slå mynt av hans blod och publicerade bilderna, säger han till regimtrogna medierna. 

Här intervjuas familjen av regimtrogna Kinana Allouche.
Foto: KINANA ALLOUCHE

LÄS MER: Bilden på den lille syriske pojken Omran, 5, som skakar hela världen 


Omrans pappa uppger att pojken fördes till sjukhus av beväpnade män – som också filmade och tog kort på honom, rapporterar BBC. 

Spekuleras om tvång

Omran och hans pappa intervjuas bland annat av den regimvänliga reportern Kinana Allouche – som poserat på selfies med döda rebeller i bakgrunden. 

Den syriska regeringen har tidigare erbjudit pengar till civila som bott i rebellkontrollerade områden – för att de ska berätta offentligt om övergrepp som de utsatts för av rebellstyrkorna, rapporterar Independent. 

Från intervjusituationen. Det spekuleras nu i om familjen tvingats genomföra intervjun.
Foto: KINANA ALLOUCHE

LÄS MER: Bilden på femårige Omran – en symbol 


Tidningen rapporterar vidare att flera rebellanknutna källor hävdar att Omran och hans familj tvingats att genomföra intervjuerna. 

”Om jag var i Omrans pappas skor och läste det här, skulle jag känna att min son Ali mördas på nytt”, skriver en aktivist.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.