Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inredningen börjar lossna: ”Många traumatiserade”

Krossad fönsterruta inifrån Viking Sky som evakueras. Foto: Twitter/David Hernandez
Vatten forsar genom färjan samtidigt som passagerare gör sig redo för att evakuera. Foto: Twitter/David Hernandez
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Twitter/Alexus Sheppard
Foto: Twitter/Ryan Flynn
Foto: Twitter/Ryan Flynn
1 / 9

Lyxkryssningsresan blev till en mardröm. 

Bilderna inifrån Viking Sky visar kaoset och paniken – och i passageraren Alexus Sheppards filmer ser man möbler som glider över golvet, takdelar som rasar in medan kraftiga vågor slår mot kryssningen. 

– Vi såg en del personer som skadades, säger amerikanarna Michele och Robert Milne, som evakuerades med helikopter, till Dagbladet. 

Röda Korset säger att ”många är traumatiserade efter evakueringen”.

Hundratals personer väntas bli kvar över natten och räddningsarbetet kommer pågå under hela söndagen. 

För de drygt 915 passagerarna och 458 besättningsmedlemmar blev semesterresan till en panikartad mardröm när motorproblemen uppstod vid 14-tiden på lördagen. 

Passageraren Janet Jacob hade räddats när hon pratade med norska Dagbladet.

– Jag blev rädd. Jag har aldrig upplevt något så skrämmande. Jag började be för allas säkerhet ombord, säger passageraren till tidningen. 

– Först evakuerades vi till andra våningen eftersom glas krossades och vi tog in vatten, fortsätter hon.

Vittnet: ”Jag blev rädd”

Passageraren blev sedan evakuerad med hjälp av en av de många helikoptrarna som hovrat ovanför kryssningen för att evakuera passagerarna. 

– Helikopterturen var otäck. Vinden var som en tornado, säger hon och tillägger att de sedermera tog sig till sitt hotell för att bli torra. 

Bland de många andra turisterna ombord – flera av dem amerikaner och britter – befann sig Alexus Sheppard. På sitt Twitterkonto publicerade hon bilder och filmer inifrån lyxkryssaren som visar på kaoset. 

https://twitter.com/alexus309/status/1109530668290183172?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1109530668290183172&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2Fedit%2F54873e51-edad-4578-9e83-c96216785226

När de hårda och kraftiga vågorna slog mot kryssningen rullade en flygel längs golvet. Samtidigt rasade takdelar ner och andra möbler föll omkull och skrik hörs bland passagerarna. Ovanför hovrade helikoptrarna som körde skytteltrafik med 10-15 personer i varje helikopter. 

– Vi ber och hoppas på att detta kommer gå bra, säger Maribel Reyes, som tillhör säkerhetspersonalen ombord, till norska TV2. 

– Vi väntar nu på att evakueras, men det tar tid på grund av helikopterkapaciteten, de höga vågorna och den starka vinden, säger Maribel Reyes. 

Bilderna inifrån kryssningen Viking Sky som evakueras

https://twitter.com/oxman78/status/1109511743364128768

En annan film visar hur passagerare ute på däck tvingas söka skydd inomhus efter att en kraftig våg slagit mot fören på kryssningen. En av dem som tog sig ut på däck var Maribel Reyes. Först då förstod hon hur pass kraftiga vågorna och vindarna var. 

– Det är skrämmande. Vi försöker hålla oss lugna medan vi väntar på mer information. Vi vet inte hur länge vi måste vänta innan vi evakueras. Även om det är läskigt så är jag övertygad om att det här kommer att bli bra, säger hon. 

https://twitter.com/alexus309/status/1109537029912711168

Ryan Flynn berättar att en dörr bröts upp av vatten som då började forsa in.

– Det är vatten över hela golvet. Vi tar in vatten. Vi är OK och mår bra än så länge, säger han i ett klipp som han publicerat på Twitter.

Röda Korset har arbetat med att stötta de evakuerade från båten. Till norska tidningen Dagbladet säger organisationen att man tagit emot flera skadade. Många är också skakade av det inträffade.

– Flera av passagerarna är omplåstrade, har skärsår eller frakturer. Många är också traumatiserade av det de upplevt och behöver bli omhändertagna när de kommer iland.

https://twitter.com/RyanDFlynn11/status/1109575902055276544

Amerikanaren John Curry satt och åt lunch när han upptäckte att något inte stod rätt till. 

– Vi satt och åt när det började skaka. Glas gick sönder och kryssningen började ta in vatten. Det var bara kaos. Helikopterturen från fartyget till stranden vill jag helt inte tänka på. Det var inte trevligt, säger han till NRK.

Tillsammans med sin flickvän, Sandy Writtenhouse, anlände han till ett hotell i Molde. 

– Det var en läskig upplevelse. Jag ville ha bara hoppa in i helikoptern och in på land så fort som möjligt, säger hon. 

Michele och Robert Milne, båda i 60-årsåldern och från New Hampshire i USA, evakuerades från fartyget.

– Vi såg en del personer som skadades, säger paret till Dagbladet men tillägger att de inte kände sig rädda.

Michele och Robert MilneFoto: Dagbladet/Fridgeir Walderhaug


Michele berättar om hur angelägen hon var att evakueras i helikoptern.

– Det var mycket vind och en annan som evakuerade hade blivit av med sina glasögon, säger hon.

Amerikanaren hyllar räddningsarbetarna.

– Det var mycket vänlighet och det gick fort. Allt gick väldigt bra. När vi kom i land frågade de direkt om vi behövde något, till exempel mediciner.

https://www.facebook.com/maribel.reyes.127648/videos/2164828743578028/
Krossad fönsterruta. Foto: Twitter/David Hernandez

63-åriga Leslie Collins var på kryssningen tillsammans med sin man Gary och deras vänner Karen och Dennis Ferra, alla från Arkansas i USA . Leslie Collins var en av flera som hissades upp i helikoptern för att evakueras. 

– De sista timmarna ombord på skeppet var några av de mest skrämmande vi har upplevt, säger hon till norska Aftonposten. 

Polisen har upprättat flera evakueringscenter i form av hotell. Evakuerade passagerare har förts till hotell i framför allt Molde och Kristiansund.

Inga svenskar ska ha varit ombord enligt norsk polis. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.