Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilderna från katastrofen som vi aldrig glömmer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
543 svenskar dog och 1500 skadades i en av de största naturkatastroferna det senaste seklet.
Foto: VINCENT YU / AP /AP

Den 26 december 2004 dog hundratusentals människor när tsunamin drog in över stränder och städer. Här är sex bilder från katastrofen som skakade världen.

För 13 år sedan i Indiska oceanen inträffade det tredje kraftigaste uppmätta jordskalvet någonsin. Över 200 000 människor dog och över tre miljoner skadades i tsunamin, den enorma flodvågen, som skapades och som ödelade stora områden längs den sydostasiatiska kusten.

Enligt siffror från Statens offentliga utredningar dog 543 svenskar och 1500 skadades, i vad som resulterade i en av de största naturkatastroferna det senaste seklet.

Bilden visar två präster som står vid sex svenska kistor, måndagen den 3 januari 2005, bara dagar efter tsunamin slog till. Ceremonin hölls vid Phuket International Airport innan kropparna flögs tillbaka hem till Sverige. I Sverige hölls en officiell dag då alla offren av tsunamin hedrades, på annandagen ett år senare. Hela 543 svenskar dog i katastrofen som totalt tog över 200 000 liv.
Foto: VINCENT YU / AP

Den enorma vågen ödelade det mesta i sin väg i det så turisttäta landet som blivit en av svenskarnas allra vanligaste resmål.Bilden från annandagen 2004 visar den stora förstörelsen på den thailändska staden Phukets gator, efter att den största jordbävningen på 40 år slagit till mot den sydostasiatiska kusten. Vissa områden tog år att återställa.
Foto: KARIM KHAMZIN / AP

Den enorma vågen krossade allt i sin väg när den drog in över de sydostasiatiska kusterna städer och stränder. Bilden är tagen av en brittisk familj som semestrade vid ett av Phukets populära strandboenden. Familjen stod säkert på en hotellbalkong vid Patong beach och kunde filma hur tsunamin åt upp stranden, byggnader och människor.Över tre miljoner uppges ha skadats under naturkatastrofen, för 13 år sedan.
Foto: / AP APTN

Indonesien var utan tvivel det land som drabbades allra värst och då i synnerhet Acehprovinsen. Bilden på elefanternas arbete är tagen omkring två veckor efter att katastrofen slog till, den 10 januari 2005 i Indonesiska Banda Aceh. Landets regering fick den första tiden fokusera på att forsla bort och begrava alla hundra tusentals kroppar, innan man kunde fokusera på att städa upp efter vågen.
Foto: EUGENE HOSHIKO / AP

Bilden är tagen i Phuket, den 28 december 2004, och visar hur tsunamins otroliga kraft utan problem kunde välta bussar. Thailand var det land som fick mest utrymme i svenska medier eftersom att hela 542 av de 543 omkomna svenskarna befann sig där.De hårdast drabbade platserna var Phuket, Phi Phi-öarna, Krabi och Khao Lak. Av de 543 döda svenskarna befann sig merparten i turistparadiset Khao Lak.
Foto: PER ELOFSSON / KVP

Bilden är tagen den 28 december 2004 vid thailändska Takuapa. Den visar hur mängder av volontärer hjälpte till med att ta hand om de tusentals kroppar som blev offer av tsunamin. Förödelsen i de thailändska turistorterna förvärrades av att många hotell ligger nära havet. Men de flesta av de drabbade var thailändska medborgare.Andra länder som drabbades hårt var Sri Lanka, Indien och främst Indonesien.
Foto: DAVID LONGSTREATH / AP

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.