Anhängare till Islamiska staten.
Anhängare till Islamiska staten.

Bilder visar IS hemliga vapenlaboratorium

Publicerad

Här är bilderna från terrorgruppen IS hemliga vapenlaboratorium - och de visar att nya avancerade vapensystem snart kan sättas in i kampen mot västvärlden.

Här finns fjärrstyrda bilar som ska användas vid terrorbombningar, och värmesökande robotar som ska kunna skjuta ner passagerarflygplan.

– Filmmaterial visar bredden på de hot som vi nu kan förvänta oss. Det är en guldgruva med information, säger Chris Hunter, tidigare major och vapenexpert i brittiska armén, till Sky News.

Det är TV-kanalen Sky New som kommit över filmen med det unika materialet från IS vapenlaboratorium. Filmen ska ha funnits hos en IS-medlem som greps av regimkritiska grupper tillhörande den Fria Syriska Armén inne i Syrien. Totalt ska runt åtta timmar filmmaterial finnas, som visar hur att IS kommit längre än man tidigare trott i utvecklandet av nya vapensystem.

Foto: Faksimil från Sky News

Den mest spektakulära uppgiften är att IS har kommit över gamla värmesökande luftburna robotar, som har modifierats för att kunna användas som landbaserade luftvärnsrobotar för att skjuta ner passagerarflygplan.

Ska ha utvecklat fjärrstyrda bilar till terrorattacker

En annan uppgift är att man utvecklat fjärrstyrda bilar som ska kunna användas vid terrorattacker där man inte har tillgång till självmordsbombare som är redo att själva köra bilen.

"Det är en guldgruva med information", säger Chris Hunter, tidigare major och vapenexpert i brittiska armén, till Sky News om bilderna.Foto: Faksimil från Sky News

Men för att inte den fjärrstyrda bilen utan förare ska väcka uppmärksamhet, har IS tekniker utvecklat en docka att sätta på förarplatsen. Dockan utstrålar samma kroppstemperatur som en människa för att lura eventuella värmekameror som satts upp vid vägspärrar och infartsportar till militära anläggningar och andra intressanta bombmål.

– De har verkligen tänkt igenom taktiken för hur de ska kunna utföra sina attacker. De är smarta, säger vapenexperten Chris Hunter till Sky News.

Ska finnas i en tidigare ridanläggning

En avhoppare från IS och som intervjuats av Sky News bekräftar i stort uppgifterna och säger att vapensystemen ska användas i terrorattacker mot västvärlden.

Vapenlaboratoriet ska finnas i en tidigare ridanläggning den syriska staden Raqqa, som också är huvudsätet för IS och terrorrörelsens de facto huvudstad. Här finns också vad som kallas för ett "universitetet för jihadister", där IS-rekryter tränas för att delta i attacker mot omvärlden.

Sky News säger sig i sin tur nu ha lämnat över filmmaterialet till "säkerhetsstyrkor".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag