Bilder inifrån Krav-gårdar avslöjar de lidande djuren

Bild från Uppdrag granskning. Krav har en kommentar till UG.s inslag. På den aktuella gården finns två olika företag. Det ena företaget har en KRAV-godkänd mjölkproduktion, det andra är ett icke-KRAV-certifierat företag som föder upp köttdjur och där är filmklippet i UG:s program taget.
Bild från Uppdrag granskning.
Bild från Uppdrag gransknings program.

Undernärda kor, en tjur med ett horn som vuxit in i skallen och döda kalvar. 

Kravmärkta produkter ska vara en garant för att djuren har det bra.

Trots detta finns flera Kravgårdar vars ägare dömts för brott mot djurskyddslagar, visar Uppdrag granskning.  

För att bli Kravcertifierad som lantbrukare krävs att man följer regler för ekologisk odling och djurhållning. Organisationen har strängare regler än vad reglerna för Sveriges djurskydd är, och kontrollerar oftare gårdarna än vad Länsstyrelserna gör. 

Trots det har över 30 Kravgårdar på olika sätt brutit mot djurskyddslagen, visar Uppdrag gransknings genomgång. 

Horn växte in i huvudet

Bland gårdarna finns djur som utsatts för långvarigt lidande, bland annat en kalv som föddes med missbildningar i käken, inte kunde äta och svalt ihjäl. På en annan gård har ett horn växt in i huvudet på en tjur. På ytterligare en annan gård fanns smutsiga och sjuka får som inte fått veterinärvård.

Problemen upptäcktes av Länsstyrelser och genom polisanmälningar – men gårdarna har fortsatt vara Kravcertifierade. 

Till och med när Krav:s egna kontrollanter upptäckt djurplågeri har djurägarens djurhållning fortsatt att vara Kravcertifierad, förutom för de fem djur som kontrollanterna upptäckt utsatts för djurplågeri. De väntar med att ta tillbaka certifieringen tills djurägaren eventuellt döms. 

”Naturligtvis inte acceptabelt” 

Krav:s vd Anita Falkenek säger att de flesta av djuren på Kravgårdar mår bra, men att de ser allvarligt på undantagen. 

– Vi kommer verkligen gå till botten och se om det är så att det finns brister i kontrollen och kontrollfunktionerna som gör att sånt här kan komma emellan. För det är naturligtvis inte acceptabelt. 

Krav får inte domar eller förelägganden mot djurägare per automatik. I stället ska de lantbrukare som är certifierade själva höra av sig och berätta ifall de exempelvis döms för djurplågeri. 

– De är skyldiga, enligt Krav:s regler, att de ska berätta om förelägganden eller om det är så vidrigt långt gånget att det är ännu större avvikelser. Och om det sker, eller när det sker, då ska naturligtvis certifikaten dras tillbaka, säger Anita Falkenek. 

Studenter rensade floden från plast – då kom djuren tillbaka

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.