Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vanlig influensa? Bilden visar stora skillnaden

Illustration av nya coronaviruset.Foto: Shutterstock

Är det inte bara som en vanlig influensa?

Många har den senaste tiden ställt sig frågan.

Den här bilden visar skillnaden på hur smittan sprids i samhället. 

I en väldigt delad video från det brittiska Channel 4-programmet ”Dispatches” förklarar professor Hugh Montgomery, specialist inom intensivvård, skillnaden i smittsamhet mellan Covid-19 och vanlig säsongsinfluensa. 

Så, hur fungerar det - vad är skillnaden?

Har du en vanlig influensa kommer du att smitta i snitt 1,3-1,4 personer. Räknar man på 1,4 så kommer personerna du smittar i sin tur att smitta i snitt 1,4 personer var. De i sin tur sprider viruset vidare till 1,4 personer var, som sprider det till 1,4 personer var och så vidare och så vidare och så vidare. 

Efter 10 sådana spridningar är 29 personer smittade. 

För Covid-19, alltså Corona, kan siffran för hur många en person i snitt smittar vara så hög som tre, enligt Hugh Montgomery. Det kanske inte låter som någon jättestor skillnad från den vanliga influensans 1,4.

Men det är skälet till experternas vädjan om social distansering - också kallat ”social distancing”.

Smittar du i snitt tre personer gäller samma för alla andra. Så när du har smittat tre personer smittar dessa i snitt tre nya personer vardera. Plötsligt är det nio smittade, som i sin tur smittar i snitt tre personer var – och vi har då 27 smittade. När de 27 har smittat tre personer var är det 81 smittade som smittar tre var. Efter 10 sådana spridningar? Drygt 59 000 smittade. 

Snurrigt? Ja lite. 

Grafiken nedan visar smittspridningen i jämförelse på ett enkelt vis. Notera stigning på y-axeln till vänster, den visar antalet smittade i det hypotetiska exemplet. Den liggande x-axeln visar antalet spridningar – alltså när någon smittar tre, och de tre smittar tre, som smittar tre, som smittar tre, som smittar tre, och så vidare. Den blå kurvan är influensa – den röda är Covid-19. 

https://datawrapper.dwcdn.net/ldctW/2/

Så här kan du räkna

Har du en vanlig säsongsinfluensa smittar du i snitt 1,3-1,4 personer, enligt Hugh Montgomery. Räknar du på 1,3 och 10 smittspridningar, alltså i praktiken 1,3 upphöjt till 10, blir svaret: 

 

1,3*1,3 = 1,69

1,69*1,3 = 2,197

2,197*1,3 = 2,856

osv 

osv

osv

10 spridningar: Cirka 14 personer. 

 

Räknar du med det högre 1,4, som i grafen ovan, blir cirka 29 personer smittade efter 10 liknande led. 

 

Den exakta snittsiffran för hur många du som har Covid-19 smittar skiljer sig något beroende på vem man frågar. Enligt WHO ligger den på mellan 2-2.5, och enligt Hugh Montgomery ligger den alltså närmare 3. Skulle den ligga på 2 skulle 10 smittspridningar leda till 1024 smittade. För 2,5 är svaret (2,5 upphöjt till 10) 9 537 personer.

Högre tryck på vården - så fungerar det

Huhg Montgomery förklarar även konsekvenserna av smittspridningen, till exempel hur många fler som behöver intensivvård och fler som riskerar att dö. 

– Om du är så oansvarig att du tänker att du inte bryr dig om du blir sjuk, kom ihåg att det inte handlar om dig, det handlar om alla andra. 

Se den pedagogiska förklaringen här: 

https://twitter.com/C4Dispatches/status/1241803403619172359

Den Nya Zeeländska sajten The spinoff har illustrerat smittspridningen i en pedagogisk video. Genom att räkna på samma vis som ovan visar de hur smittan sprids – och vad som kan göras för att bryta trenden, till exempel jobba hemma eller hoppa över en fest. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.