Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilden som visar misstänkta ubåten

Bilden som ska visa ubåten i Stockholms inlopp.
Foto: Dagens Nyheter / Tt
Pensionerade marinofficeren Sven-Olof Kviman såg misstänkta ubåten.

Här är bilderna som visar den misstänkta ubåten som observerades i Stockholms inlopp i höstas.

Larmet kom från den pensionerade marinofficeren och överstelöjtnanten Sven-Olof Kviman.

– Jag såg direkt att det var en ubåt. När jag tog kikaren såg jag den rätt i fejset, säger Sven-Olof Kviman till Expressen.

DN har tidigare rapporterat om att en misstänkt ubåt siktades i Stockholms inlopp två veckor efter den uppmärksammade ubåtsjakten i Stockholms mellersta skärgård i höstas.

Här är fler bilder på det misstänkta föremålet. Bilderna är tagna av marinofficeren och överstelöjtnanten Sven-Olof Kviman som larmade försvarsmakten. Och han är helt säker på att det är en ubåt.

Insåg efter några sekunder

– Jag sätter mig vid bordet och när jag tittar ut så ser jag en ubåt framför mig. Eftersom jag hållit på med det här så många år är jag extra försiktig med att vara för snabb. Men efter några sekunder inser jag att det är en ubåt. Den gick i övervattensläge så det var ingen tvekan, säger Sven-Olof Kviman.

Klockan var då 15.30 den 31 oktober och han såg det misstänkta föremålet utanför Karlsudd cirka 1100 meter från land.

– Jag såg den tydligt utan kikare sedan när jag tog kikaren så såg jag den rätt in i fejset.

Ingen märkning

Föremålet hade då just girat kring en udde och körde i övervattensläge, först åt vänster för att sedan ändra riktning och köra mot Stockholm.

Enligt Kviman saknade det misstänkta ubåten den märkning som svenska ubåtar ska ha på tornet. I stället var det här ubåtstornet helt svart.

DN kan även berätta att en liknande observation gjordes samma morgon längre ut i skärgården. Den personen ska ha sett något som såg ut som en ubåt nära Stavsnäs vid Kanholmsfjärden.

Försvarsmakten bekräftar uppgifterna.

– Det var i Stavsnäsområdet och vi har inte analyserat färdigt den observationen som är trovärdig. Men informationen därifrån bidrog till att vi efter Kvimans larm satte in korvetten HMS Malmö och personal på land för att spana. Rent teoretiskt är det möjligt att förflytta sig från Stavsnäsområdet med cirka 5,5 knops hastighet så att man 15.30 befinner sig vid den punkt där Kviman gjorde sin observation, säger konteramiral Anders Grenstad till DN.

"Visar på aggressivitet"

Han är dock noga med att understryka att Kvimans observation klassas som möjlig ubåt och att man inte är säker på att det var en ubåt som syntes vid Stavsnäs.

Försvarsmakten har tidigare bekräftat för Expressen att man inledde en ny insats bara en vecka efter att spaningsinsatsen i Stockholms skärgård avslutades.

– Att bedriva undervattensaktivitet så nära Stockholm är allvarligt och visar på aggressivitet hos en eventuell inkräktare, säger Peter Hultqvist.

Sven-Olof Kviman tror att vi kommer få se fler kränkningar i framtiden om inte Sverige markerar.

– Man måste göra något för att få slut på det här. Man kan inte ha Ryssland, som det troligtvis handlar om, som kommer hit och planerar något och lägger ut navigeringshjälpmedel så att de snabbt kan gå in undervattenvägen in mot Stockholm, säger Kviman och fortsätter:

– Det här är ingen lek. Det som förvånade mig här var att ubåten var i övervattensläge så länge, då är det mer som en provokation.

– Det är inte sista gången det här händer. Det har pågått sedan andra världskriget men trappades ner i början på 90-talet. Men från 2011 har vi haft besök kontinuerligt, tre, fyra gånger som är fastställda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.