Offer för kvinnovåldet i Afghanistan.
Offer för kvinnovåldet i Afghanistan.

Bilden som fick USA att vakna

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK. Den 18-åriga Aisha flydde från sin man och fick som straff näsan och öronen avskurna.
Porträttbilden på den afghanska flickan har fått USA att haja till.
Och gjort krigsmotståndarna förbannade.
Det var veckotidningen Time som häromveckan publicerade bilden på Aisha på sitt omslag och berättade hennes historia. En bister historia från Afghanistan.
Aisha giftes bort när hon bara var tolv år. Själv hade hon förstås inget att säga till om.
Det var en blodsuppgörelse mellan två familjer. Aishas farbror hade mördat en släkting till hennes blivande make. Aisha var försoningsgåvan.
Men hon accepterades aldrig i den nya familjen. Hon behandlades som slav, misshandlades och till slut fick hon nog. Hon stack hemifrån.

Lyckades fly - till slut

Men maken - som är talibanledare - lyckades snart fånga in henne och då skulle hon straffas. Hennes svåger höll fast henne, medan maken skar av först bägge öronen. Sedan näsan.
Aisha lyckades dock rymma igen och tog sig till ett hem för förföljda kvinnor i Afghanistan. Det var där fotografen Jodi Bleiber hittade henne.
Aisha själv hade aldrig hört talas om tidningen Time innan hon i förra veckan fick ett exemplar av tidningen i sin hand. Den tidning där hon var på förstasidan.

Får tillbaka näsan

- Jag vet inte om det kan hjälpa andra kvinnor eller inte, säger hon till New York Times. Jag vill bara ha min näsa tillbaka.
Det ska hon nu få.
Aisha anlände till USA i torsdags och ska behandlas på en plastikkirurgiklinik i Kalifornien. Behandlingen kommer att ta åtta månader.
Men publiceringen har väckt kritik i USA. Rubriken på engelska "What happens if we leave Afghanistan". Utan frågetecken.
På svenska blir det ungefär: "Detta händer om vi lämnar Afghanistan."
Krigsmotståndare menar att Time ägnar sig åt en slags emotionell utpressning.
Andra menar att tidningen gör helt rätt.
- Det är precis så här, säger Manizha Naderi som arbetar för organisationen Kvinnor för afghanska kvinnor.
- Allmänheten måste se och känna till vad priset blir om vi överger detta land.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag