Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilden på drunknade pappan och dottern väcker reaktioner

Rosas son och barnbarn dog – drunknade på flykt
Bilderna på pappan och dottern har väckt starka reaktioner.Foto: STRINGER . / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
De hittades i floden Rio Grande efter att ha försökt ta sig över. Foto: JULIA LE DUC / AP TT NYHETSBYRÅN
Deras öde liknas vid Alan Kurdis som flydde undan kriget i Syrien 2015.Foto: JULIA LE DUC / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilderna togs av mexikanska fotografen Julia Le Duc.Foto: JULIA LE DUC / AP TT NYHETSBYRÅN

Bilden på en pappa och dotter som drunknat tillsammans i floden Rio Grande har väckt starka reaktioner.

Óscar Alberto Martínez Ramírez och dottern Valeria flydde från El Salvador men lyckades inte ta sig i hamn eller nå drömmen om ett bättre liv i USA.

Nu liknas deras öden vid Alan Kurdis – treåringen som hittades livlös på en strand i Turkiet 2015 efter att ha varit på flykt undan kriget i Syrien.

Varning för starka bilder.

Óscar Alberto Martínez Ramírez, 26, hade lämnat hemlandet El Salvador och var på väg till USA tillsammans med sin familj.

Förra veckan nådde de den mexikanska staden Matamoros, som gränsar mot delstaten Texas i USA. Men den internationella bron de behövde ta sig över för att komma in i USA var stängd och familjen bestämde sig för att i stället korsa floden Rio Grande, skriver New York Times.

Óscar Alberto Martínez Ramírez simmade först över med den snart två år gamla dottern Valeria och lämnade henne på den amerikanska sidan av floden. Han simmade sedan tillbaka för att hjälpa sin hustru, men i samma stund blev dottern rädd och hoppade i vattnet efter sin pappa.

Bilden har väckt debatten om flyktingströmmen från Centralamerika.Foto: STRINGER . / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

För att hjälpa dottern simmade Martínez Ramírez tilbaka mot henne och stoppade in henne under sin t-shirt. Men flodströmmen var alldeles för stark och båda drogs med i det strömma vattnet och drunknade.

”Vår version av bilden från Syrien”

Tjänstemän från försvarsdepartementet kom till platsen vid sjutiden på söndagskvällen och hjälpte mamman till ett närliggande härbärge.

Bilden, som publicerades under tisdagskvällen, togs av den mexikanska fotografen Julia Le Duc.

– Jag drogs till flickans arm om hennes pappa. Det var något som berörde mig extremt mycket eftersom det visar att hon tills hennes sista andetag var med honom inte bara under tröjan men också i den omfamningen som de tillsammans somnade in i, säger Julia Le Duc till al-Jazeera.

Bilden har omdedelbart väckt starka reaktioner och Texasdemokraten Joaquin Castro, jämförde bilden med den på treåriga Alan Kurdi från september 2015.

Alan Kurdis kropp hittades tidigt på morgonen på en strand i den turkiska badorten Bodrum. Likt Óscar Alberto Martínez Ramírez och dottern Valeria var Alan på flykt tillsammans med sin familj. I en överlastad gummibåt lämnade de Bodrum med siktet inställt på den grekiska ön Kos. Men under färden över Medelhavet kapsejsade båten.

– Det är svårt att se fotografiet. Det här är vår version av bilden från Syrien på den treårige pojken som hittades på stranden. Det är vad det är, sa demokraten Joaquin Castro i ett uttalande från Washington skriver New York Times.

Pappan till migranten som drunknade: ”Han sa att allt var bra”.
Pappan och dottern hittades vid floden Rio Grande.Foto: JULIA LE DUC / AP TT NYHETSBYRÅN

Föräldrar och barn separeras

2014 pressade USA:s dåvarande president Barack Obama Mexiko att göra mer åt de tusentals ensamkommande barn som dök upp vid USA:s södra gräns för att leta efter sina familjer.

Men efter att Donald Trump blev president har situationen förvärrats för flyktingar som försöker ta sig in i landet. En av Trumps viktigaste frågor i sitt presidentskap har varit kampen mot den illegala invandringen. Presidentens administration har försökt att kriminalisera de som kommer in i USA illegalt, vilket har lett till att föräldrar och barn har skiljts åt samt att asylsökningsprocessen för migranter har minskat drastiskt, skriver New York Times.

Tidigare i juni i år uppdagades ett flyktingläger för barn i staden Clint, sydost om gränsstaden El Paso i Texas. Efter en juridisk tvist fick ett tiotal jurister tillåtelse att besöka Clint och flyktinglägret.

Juristerna möttes där av över 300 barn, samtliga mellan fem månader och 17 år gamla. De flesta hade flytt från El Salvador, Guatemala och Honduras.

Vissa av barnen hade varit där i uppåt en månad, trots att de bara får vara där i 72 timmar som mest. De bor trångt och har inte tillgång till några hygienartiklar. Barnen i lägret är smutsiga och hungriga och får två filtar för att sova direkt på golvet, skriver The New Yorker.

Representanthuset som styrs av demokraterna klubbade på tisdagskvällen igenom ett stödpaket på 4,5 miljarder dollar som ska gå till humanitärt stöd för flyktingar som befinner sig vid södra gränsen.

Trump tillbakavisar kritiken

Under onsdagskvällen kommenterade Trump bilden på barnet och hennes pappa och sa till CNN att han ”hatade att se den”. 

Men trots den starka kritik som riktats mot presidentens migrationspolitik efter att bilden uppdagas nekar han till att ta på sig något som helst ansvar för händelsen. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1143948712684576768

På Twitter skriver Trump att det är ”kryphål” i de amerikanska flyktinglagarna som kräver människor på liv vid förenta staternas södra gräns. 

”De sa att det inte fanns någon kris vid gränsen, att allt bara var ”påhittat”. Nu erkänner de att jag hade rätt men de måste göra något åt det. Fixa lagarna NU!”, skriver Trump på Twitter om bilden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.