Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bilden på de nordiska ledarna sprids på nätet

Foto: HOMMEDAL, MARIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

När Nordiska Ministerrådet sågs i Bergen, Norge, på sitt årliga möte tog ledarna för de fem länderna en bild.

Nu sprids bilden i både internationell press och sociala medier för att vara ett hån mot Donald Trumps bild med saudiske kungen och Egyptens president.

– Detta är ingen hint till president Trump, säger Stefan Löfvens pressekreterare till Aftonbladet.

Ledarna för de fem nordiska länderna har nyligen träffats på det årliga mötet för Nordiska Ministerrådet, som är de nordiska regeringarnas samarbetsråd. I år ägde mötet rum i den norska staden Bergen, då Norge för närvarande är ordförande i ministerrådet.

På årets möte stod det säkerhetspolitiska läget på agendan tillsammans med diskussioner om kampen mot terror, handelsfrågor och hållbar utveckling. Men under mötet togs även en bild på de fem ledarna, där de syns stående i en ring med händerna på en fotboll. 

Vad ledarna inte tycks ha insett under fototillfället, var att bilden påminner genant mycket om den amerikanske presidenten Donald Trumps bild tillsammans med den saudiske kungen Salman och Egyptens president al-Sis från Trumps besök i Saudiarabien förra veckan. På bilden står de tre ledarna tillsammans med händerna på ett upplyst klot. 

Donald Trump tillsammans med den saudiske kungen Salman och Egyptens president al-Sis vid Trumps besök i Saudiarabien förra veckan. Foto: SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sprids internationellt 

Bilden har nu spridits internationellt som ett skämt. Bland annat skriver Independent att bilden togs för att håna amerikanske presidenten Trump. De skrev även:

"De nordiska premiärministrarna är en härlig grupp, är de inte? De är den typen av människor du förmodligen skulle bli glad över att hänga med på puben."

Även Daily Beast har snappat upp bilden på de nordiska ledarna, och skriver: 

"Premiärministrarna i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige återskapade Trumps gödande klot-foto – och det är rätt så roligt. Det är en liten skillnad. Ledarna har bytt ut det glödande klotet mot en fotboll."

Även i sociala medier sprids nu bilden på de fem nordiska ledarna. På Twitter skriver en användare "5 x PMs fotboll... hånar Trump & #Saudis glödande #theorb pose. Danmark, Norge, Finland, Sverige & Island."

https://twitter.com/HyperObserver/status/869609184031105024

En annan användare twittrar "Troll-nivån: expert #TheOrb #Football".

https://twitter.com/frostnhstaterep/status/869607409072865281

"Har inget med Trump att göra"

Aftonbladet, som också rapporterat om händelsen, har varit i kontakt med statsminister Stefan Löfvens pressekreterare Ingela Nilsson, som nekar att bilden skulle ha med Trumps bild att göra.

– Det finns symboler på fotbollen som symboliserar FN:s hållbarhetsmål och de statsministerinitiativ som Nordiska ministerrådet arbetar med, säger Ingela Nilsson till tidningen och fortsätter:

– Detta är ingen hint till president Trump. Det har ingenting med det att göra.