Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilden på affärsmännen – innan kritiserade mötet med Angela Gui

Gui Minhai, fängslad i Kina sedan 2015. Han är svensk förläggare och greps av kinesiska polisen under en Thailandsresa.
Gui Minhais dotter Angela Gui fick på mötet bland annat höra att hon måste lita på de andra deltagarna, annars skulle hon aldrig få se sin far igen.Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

John Meewella och Kevin Liu är affärsmännen som deltog på mötet med Sveriges Kinaambassadör och den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui.

Hon ska bland annat ha fått höra att hon måste lita på dem, annars skulle hon aldrig få se sin far igen.

I samband med mötet ska både ambassadör Lindstedt och de två affärsmännen ha haft täta kontakter med den kinesiska ambassaden i Stockholm, enligt TV4.

Den kinesiskfödde svenske bokförläggaren Gui Minhai sitter sedan 2015 fängslad i Kina.

Hans dotter Angela Gui försökt väcka opinion för att få honom frisläppt.

I mitten av januari kontaktades hon av den svenska Kinaambassadören Anna Lindstedt, som bad henne resa från sin hemstad London till Stockholm, där hon skulle få träffa några personer som kunde vara behjälpliga med hennes fars fall.

Mötet hölls i ett låst rum på hotell Sheraton den 24–25 januari. Förutom ambassadör Lindstedt och Angela Gui närvarade bland andra affärsmännen Kevin Liu och John Meewella.

Ambassadör Anna Lindstedt och Kevin Liu i baksätet och John Meewella på väg till mötet i Stockholm den 24 januari.

Enligt Angela Gui ska stämningen på mötet efterhand ha blivit hotfull.

En av affärsmännen ska ha sagt till Angela Gui att han stod i kontakt med det kinesiska kommunistpartiet och att det var möjligt att hennes far kunde släppas.

Först skulle dock fadern behöva ställas inför rätta och kunde komma att behöva sitta ”ett par år” i fängelse innan han kunde få resa hem.

Villkoret för att planen skulle bli verklighet var att Angela Gui lovade att inte berätta om planen för någon, att hon inte uttalade sig om sin fars fall och att hon stoppade all medierapportering om saken.

John Meewella tillsammans med tidigare socialdemokratiske finansministern Allan Larsson (till vänster).

”Annars får du aldrig se din far igen”

Hon uppmanades att vänta i en månad. Om inget hänt under den tiden skulle hon få återuppta sitt opinionsarbete för att få fadern frisläppt.

Ambassadör Anna Lindstedt ska ha godkänt planen. Hon lovade att gå ut i svensk tv och tala om de svensk-kinesiska relationernas lysande framtid och att be om ursäkt för en incident i Stockholm förra året då polis avvisat kinesiska turister från ett vandrarhem.

Angela Gui frågade varför förhandlingar inletts utan hennes vetskap eller medgivande. En person ska då ha höjt rösten och sagt: ”Du måste lita på mig, annars får du aldrig se din far igen”. Han ska också ha frågat Angela Gui vad som vad viktigast för henne: hennes far eller hennes värderingar.

Under dagarna i Stockholm ska både ambassadör Lindstedt och de två affärsmännen ha haft täta kontakter med den kinesiska ambassaden i Stockholm, enligt TV4. 

Den 27 januari lade John Meewella upp en bild på Twitter där ambassadör Lindstedt och Kevin Liu står på var sin sida av Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou.

Den kinesiska ambassaden i Stockholm har dock förnekat all inblandning i mötet.

https://twitter.com/johnmeewella/status/1089521696074317824

Brottsutredning pågår

Enligt utrikesdepartementet hade ingen som arbetar med Gui Minhais fall informerats om mötet. Ambassadören har kallats hem, och Säpo och riksenheten för säkerhetsmål har inlett en förundersökning om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Tidigare framtidsministern Kristina Persson (S), affärsmannen Kevin Liu och ambassadör Anna Lindstedt.

Dagens Nyheter rapporterar att ambassadör Anna Lindstedt och affärsmännen festade tillsammans under en flera dagar lång resa i Kina före mötet i Stockholm.

John Meewella dokumenterade festligheterna på Twitter.

https://twitter.com/johnmeewella/status/1083663648860528640

Expressen har sökt John Meewella och Kevin Liu både på telefon och via Facebook men inte fått något svar.

SVT Nyheter, DN och TV4 Nyheterna har däremot nått Meewella på telefon. Han vägrar dock svara på alla frågor.

– Jag lämnar inga kommentarer. Du får vända dig till det svenska utrikesdepartementet, säger han till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.