Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bilden göder teorin om Melanias dubbelgångare

Bilden som startade ryktet. Sonen Barron och Melania Trump möter Donald Trump på Vita husets gräsmatta. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

En konspirationsteori om att presidentfrun Melania Trump har en dubbelgångare frodas efter ett foto som togs den 8 mars. 

Skeptikerna menar att frun har en annan ansiktsform och verkar kortare än vanligt. 

”Fake News har photoshoppat bilder av Melania, sedan spann de konspirationsteorier om att det inte är hon vid min sida”, skrev Donald Trump på Twitter. 

Teorin om att presidentfrun Melania Trump har en dubbelgångare som agerat ”inhoppare” för henne har fått fäste på sociala medier under taggen #FakeMelania och har sedan nått nyhetsmedier. 

Konspirationsteorin togs upp i Trumps favoritprogram

På foton och bildupptagningar från den 8 mars, när familjen Trump reste till Alabama för att visa deltagande med människorna i det orkandrabbade området, hävdar teorin att det inte var Melania som syntes vid Donald Trumps sida. 

Bilden som startade ryktet. Sonen Barron och Melania Trump möter Donald Trump på Vita husets gräsmatta. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Istället ska det ha varit en kortare dubbelgångare med annan ansiktsform än Melania Trump, som har karaktäristiska kindben.   

Både Fox News morgonprogram ”Fox & Friends”, enligt nyhetsbyrån AP Donald Trumps favoritprogram, och ABC:s ”The View” har uppmärksammat teorin. 

Donald Trump anklagar ”Fake News” 

Och Donald Trump har själv kommenterat den på Twitter. 

– Fake News har photoshoppat bilder av Melania, sedan spann de konspirationsteorier om att det inte är hon vid min sida i Alabama och på andra platser. De blir bara mer rubbade med tiden!” 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1105827007991025666

 

En teori, som framfördes i The View, om varför presidentfrun enligt vissa verkar kortare på bilderna från Alabama är att hon lämnat stilettklackarna hemma och haft på sig skor med platta sulor. Bilder visar att hon bar sneakers under besöket. 

Presidentparet på besökt i Alabama där 23 människor miste livet i orkaner. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Pressfotografen tillbakavisar anklagelserna

Att ansiktet tycks annorlunda på bilderna kan ha flera orsaker. 

– En mängd faktorer kan påverka hur människor uppfattas på bilder, inklusive vinkeln som bilden är tagen ifrån, vilken kameralins som används och vilken position som fotografen har, säger Akili Ramsess, vd för nationella pressorganisationen NPPA, till AP.  

Bild från när presidentparet besökte Alabama. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Han tillbakavisar Donald Trumps anklagelser om att medier skulle ha photoshoppat Melania Trump för att få henne att se annorlunda ut. 

Professionella nyhetsfotografer använder bara enkel toning och beskärning vid redigeringen.

– Manipulation av bilder går emot fotojournalistikens etik. Fotografer eller redaktörer kan få sparken för sådana manipulationer, säger Akili Ramsess till AP

Teorin om att Melania Trump har en dubbelgångare har lanserats tidigare. I augusti förra året fick de nytt bränsle efter att presidentparet besökt ett barnsjukhus i Ohio. Det pekade då på att Melania Trump tycktes se annorlunda ut och röra sig på ett annat sätt.