Svenska familjens dramatiska flykt

Foto: SCOTT STRAZZANTE / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES
Brandmän bekämpar elden i Woolsey i södra Kalifornien.
Foto: EUGENE GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Förödelsen efter Kaliforniens bränder är enorm.
Foto: EUGENE GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

31 dödsoffer har hittills krävts i skogsbränderna som rasar i Kalifornien.

Svenske Simon Romanus och hans familj hamnade i eldkaoset och uppmanades av polisen att lämna sitt hus mitt i natten.

– Det var bara att dra upp barnen ur sängarna och hoppa ut i bilen med pass och lite kläder.

Flera bränder rasar fortfarande på olika platser i Kalifornien. 

Hittills har minst 29 personer dött i den största av bränderna, den vildsinta branden ”Camp Fire” i norra Kalifornien i USA, rapporterar CNN. 

Minst två personer har dött i andra bränder, ”Hill Fire” och ”Woolsey Fire” längre söderut i delstaten, nära Los Angeles, och hundratusentals invånare har evakuerats.

Totalt har 31 personer omkommit i bränderna, enligt CNN.

Polisen: Ni måste härifrån nu

Svenske Simon Romanus och hans familj fick mitt i natten påhälsning av polisen och uppmanades att snabbt ta sig bort från hemmet i Westlake Village nordväst om Los Angeles.

– Plötsligt hör vi polis och brandkårssirener upp och ned för vår gata. Sedan bankar det på dörren och en polis säger att vi måste evakuera.

Tvåbarnsfamiljen packar in sig i bilen och lämnar sitt hem. Första natten tillbringas på en soffa i en butik där grannarna jobbar. Nästa dag åker Simon, hans fru och de två döttrarna till kompisar i Sherman Oaks, en dryg timme från platsen där de bor.


Simon Romanus och hans familj befinner sig i säkerhet hos kompisar i Los Angeles, men vet inte om och när de kan återvända till sitt hem.

Flykten från Westlake blev dramatisk.

– Vi körde genom ett eldhärjat område och det brann på båda sidor om motorvägen. Man kände värmen mot bilrutan, det var otäckt.

Simon, som själv jobbar med virtual reality-produktion i Los Angeles, har sparat några filmer i mobilen från den mardrömslika upplevelsen.

Familjen är kvar hos vännerna och vet inte när de kan återvända till sitt hus. De har dock fått besked om att huset klarat sig från lågorna hittills.

För många andra i bekantskapskretsen har det gått värre. Flera vänner står utan hus och en kompis till Simon ligger på sjukhus med lung- och ögonskador efter en nära-döden-upplevelse.

– Han hade dumt nog stannat kvar för länge i sitt hus, och när han skulle fly låg det nedrasade elledningar över vägen. Så han var fast där. Som tur flög en helikopter förbi över huset och de kunde hissa upp honom i en sele i sista stund. Han klarade sig men ligger på sjukhus nu, berättar Simon Romanus.

Kaos när folk flydde i sina bilar

Nu kommer även rapporter om fasansfulla scener som utspelats när invånarna i den lilla staden Paradise i norra delen av Kalifornien försökte fly från skogsbranden i sina bilar.

Den enda vägen ut ur staden, kallad Skyway, korkades snabbt igen och överlevande vittnen berättar hur de blev sittande i stillastående köer medan lågorna ryckte närmare.


Nio personer har hittills hittats döda sina utbrända bilar i Kalifornien.
Foto: SCOTT STRAZZANTE / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES
Fasansfulla scener utspelades när tusentals invånarna i Paradise skulle fly lågorna i sina bilar samtidigt.
Foto: RICH PEDRONCELLI / AP TT NYHETSBYRÅN
Dumpade bilar är i vägen för utryckningsfordonen.
Foto: PETER DASILVA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Det var bilar bakom, framför och på båda sidorna, berättar Lauri Kester, 52, sjukvårdsbiträde från Paradise för New York Times. 

Inte alla klarade flykten ur staden. Av de hittills bekräftade döda har sju hittats döda i utbrända bilvrak i Paradise.

Utanför Los Angeles i södra Kalifornien anträffades två avlidna i en bil. Där har vägen Pacific Coast Highway varit en farlig flaskhals när boende i bland annat Malibu snabbt lämnat sina hem.

LÄS MER: Brandmännens ilska  mot Donald Trump

De tragiska siffrorna talar sitt tydliga språk om brändernas enorma storlek, men nu kommer ytterligare bevis. Den amerikanska rymdmyndigheten, NASA, har nämligen publicerat bilder tagna från rymden – där röken syns tydligt.

På bilderna ser man rök från både branden i norra Kalifornien, ”Camp Fire”, samt bränderna söderut, ”Hill Fire” och ”Woolsey Fire”.

LÄS MER: Hollywoodfrun Anna Anka  tvingas fly från bränderna


Bild på branden, tagen från rymden.
Foto: NASA Earth Observatory
På den här bilden är städer och brändernas namn utmärkta.
Foto: NASA

Staden Paradise har i princip utplånats helt och hållet.
Foto: PETER DASILVA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Fångar arbetar som brandmän i Kalifornien – tjänar en dollar i timmen

TT rapporterar att delstatens myndighet för skogs- och brandskydd, Cal Fire, har kommit med dystra besked. Man räknar med att det kommer ta omkring tre veckor att få full kontroll över bränderna – och under söndagen blåste starka vindar som gav elden ny kraft.

Svenska Mim bor nära platsen där branden startade

Svenska Mim Lundgren, 33, bor i Camarillo i Ventura County, bara fem-tio minuter väster om platsen där den första av de stora bränderna, ”Hill Fire”, bröt ut på torsdagseftermiddagen.  

De såg röken direkt när branden startade och märkte sedan hur den bara växte och växte. 

Så här såg branden ut från Mim Lundgrens hus i Camarillo i på torsdagskvällen när branden ”Hill Fire” brutit ut.
Foto: Privat
Bilder tagna från Mims bostad i Camarillo på fredagen..
Foto: Privat
Foto: Privat

Familjen började packa väskorna och försökte fundera ut vilken väg de skulle kunna ta för att flytta sig till en säker plats. Men nu har de bestämt sig för att stanna så länge branden inte närmar sig.

LÄS MER: Amelie tvingades fly  svåra skogsbranden

– Nu känns det som att vi är i säkerhet. Så länge vi inte får obligatorisk evakueringsorder är det så onödigt att ge sig ut på vägarna och blockera trafiken mer än vi måste. säger hon. 


Svenska Mim Lundgren, 33, bor i Camarillo i Ventura County, bara fem-tio minuter väster om platsen där den första av de stora bränderna, ”Hill Fire”, bröt ut på torsdagseftermiddagen.
Foto: Privat

Många hjälps åt efter katastrofläget som uppstått i Kalifornien.

– Alla som bor här har donerat saker. En kompis i Agoura Hills har öppnat sin restaurang trots att de egentligen är evakuerade och lagar gratis mat till alla brandmän som kan ta sig dit. Alla gör verkligen något, säger Mim Lundgren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.