Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilden avslöjar: Mystiska fläckar på ”corona-lungor”

Läkarna upptäckte vita suddiga fläckar i kluster i utkanterna av båda lungorna på patienterna som hade fått lunginflammation av coronaviruset.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Röntgenbilder på lungorna hos de personer som drabbats hårdast av covid-19 visar ett distinkt mönster av infektionen på lungorna – men än så länge har inte upptäckten givit några ledtrådar till hur man kan bota sjukdomen, skriver Los Angeles Times. 

Men Sven Nyrén, överläkare och docent i thoraxradiologi vid Karolinska universitetssjukhuset, säger till SVT att mönstret är spännande. 

– De vita fläckarnas mönster kan kanske användas för att identifiera patientens sjukdom. 

De allra flesta som smittas av det nya coronaviruset får milda symptom. Men en liten andel blir svårare sjuka och utvecklar lunginflammation. 

När amerikanska läkare vid sjukhuset Mount Sinai analyserade 121 skiktröntgenbilder av kinesiska patienters lungor upptäckte de något som skiljer sig från en vanlig bakteriell lunginflammation. 

Vid en sådan får patienterna vita fläckar som brukar vara begränsade till ena delen av lungan. 

När när det gäller covid-19-patienterna som fått lunginflammation syntes vita fläckar i utkanterna av båda lungorna, nära revbenen, rapporterar Los Angeles Times. 

– Det är ett distinkt mönster, säger Adam Bernheim, radiolog, till tidningen. 

Corona angriper lungorna

När infektionen blir värre blir klustret av fläckarna allt vitare, skriver Los Angeles Times. 

De nya upptäckterna har dock inte kunnat hjälpa forskarna med hur man kan bota sjukdomen. 

Sven Nyrén, överläkare och docent i thoraxradiologi vid Karolinska universitetssjukhuset, säger dock till SVT att mönstret är spännande.

Fläckarnas mönster kanske hjälper

– Vi kan förstå mer om hur lungorna angrips både vid corona och andra epidemier. De vita fläckarnas mönster kan kanske användas för att identifiera patientens sjukdom

Enligt SVT har svenska läkare sett ett liknande mönster hos svenska patienter. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.