Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildbeviset: Zuckerberg skyddar datorn – och litar inte på Facebook

Sedan tidigare är det känt att Mark Zuckerberg omger sig av skydd när han använder sin dator. Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN

Facebooks grundare Mark Zuckerberg skyddar sig maximalt - när han använder Facebook.

Samtidigt avslöjas företagets hyckleri - där ledningspersoner kan rensa sina digitala fotspår på ett sätt som vanliga användare inte kan.

"Facebook erkänner nu dubbelmoralen, där vanliga användare måste leva med sina dumma meddelanden medan ledningen kan radera sina", skriver Casey Newton, redaktör på techsajten Verge på Twitter. 

Sociala medier-jätten Facebook genomgår just nu sin största kris någonsin, efter att det avslöjats hur användarnas digitala information spridits externt och använts för att påverka politiska val.

I onsdags erkände också Facebook att man utan användarnas vetskap söker igenom meddelanden som skickas med Facebooks meddelandesystem Messenger, för att hitta information som sprider mot företagets användarregler.

"Facebook designade de här automatiska verktygen för att snabbt kunna stoppa oönskat beteende på vår plattform", skrev då en taleskvinna för Facebook i ett uttalande till Bloomberg.

 

LÄS MER: GUIDE: Så tar du bort ditt konto på Facebook i fyra steg 

 

Säkerhetsåtgärd för Facebooks egna nyckelfigurer

Men trots förklaringen var upprördheten över sekretessintrånget stor - och i svallvågorna kommer nu nästa bomb.

Det framkommer att Facebooks egen säkerhetsavdelning efter en tid raderar meddelanden som nyckelfigurer inom företaget sänt i Messenger - både hos avsändaren och hos mottagaren.

Detta är en säkerhetsåtgärd som man inledde i samband med en stor läcka av e-post hos mediejätten Sony 2014, som fick stora konsekvenser.

Men, vanliga användare kan bara radera sända meddelanden från sin egen avsändarkorg, inte hos mottagaren där de ligger kvar i all framtid.

Det har lett till ett ramaskri på Twitter, där många menar att det stinker av dubbelmoral.

 

LÄS MER: Här är inställningarna på Facebook du borde ta bort direkt 

 

https://twitter.com/CaseyNewton/status/982120568026578945

Kritiken mot Facebook-topparna

Meddelanden som vanliga avsändaren ångrar ligger kvar hos mottagaren i alla framtid. Hade man varit Facebook-topp hade de kunnat rensas bort helt.

It-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder är kritisk till att Facebook-topparna inte använder sin produkt på samma sätt som användarna. 

– Om man står bakom en stor välspridd och känd produkt så tycker jag att man ska äta sin egen hundmat och använda den på det sätt som ens egna användare använder den, annars är det svårt att upptäcka när man själv tycker det blir konstigt eller besvärande, säger hon och fortsätter:

– Det måste vara det bästa sättet att förhålla sig till sin produkt, att faktiskt använda den under samma förutsättningar som alla andra. 

 

LÄS MER: Spåren stannar – trots att du tar bort din Facebook 

 

En bild som publicerades vid Mark Zuckerbegs arbetsplats visar att tejpbitar sitter på hans dators mikrofon och kamera.

Facebook inför ny funktion för meddelanden

Enligt sajten Mashable har Facebook efter uppståndelsen gått med på att snarast införa en funktion för alla som gör att sända meddelanden i Messenger kan återkallas och därmed försvinna även från mottagarens brevlåda.

– Vi kommer nu att införa en rensa-funktion. Det kommer att ta lite tid, och innan den är klar kommer vi inte längre att rensa bort sända meddelanden från vår företagsledning, skriver en talesperson för Facebook till Mashable, och kommer också med en ursäkt:

– Vi borde ha gjort det här för länge sedan. Vi ber om ursäkt för att det inte skett.

Sedan tidigare är det känt att Mark Zuckerberg omger sig av ytterligare skydd när han använder sin dator.

En bild som publicerades på honom 2016 visar honom vid sin arbetsplats. I bakgrunden syns hans dator. Här syns att en tejpbit sitter både på datorns mikrofon och på kameran, för att förhindra hackare för att kapa dem och spionera på honom.