Bild på Ulf Kristersson väcker reaktioner

Ulf Kristersson (M).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

En bild på på M-ledaren Ulf Kristersson i vad som kan tolkas som jaktkläder och texten ”stärk gränsen” har på sina håll väckt starka reaktioner i sociala medier. 

Nu tycks Moderaterna ha raderat den. 

Efter att 33 turkiska soldater dödats i Syrien valde Turkiets president Erdoğan att öppna gränserna mot Grekland. Detta har inneburit en kaotisk situation vid gränsen, där över 10 000 migranter stoppats. Under helgen rapporterades det om att grekisk polis skjutit tårgas mot migranter och på måndagen rapporterades det bland annat om att en migrant sköts till döds efter att försökt ta sig över gränsen. 

Mot denna bakgrund är det därför flera som nu kritiserar den bild som Moderaterna valde att lägga upp på partiledaren Ulf Kristersson på måndagen, iklädd i vad som kan tolkas som jaktkläder och med orden ”Stärk gränsen” och att Sverige måste stödja Greklands arbete. 

Bilden på Ulf Kristersson.

Socialdemokraten Sören Juvas frågar sig om han förstått det rätt, och skriver: 

Att en människa på flykt har blivit skjuten på gränsen till EU. Att Moderaternas partiledare samma dag poserar klädd i jaktkläder under parollen ”Stärk gränsen”. Har jag förstått allt rätt?

https://twitter.com/Sorenjuvas/status/1234495333067083776

Även Susanne Nyström, liberal ledarskribent på Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning och Katrineholms-Kuriren, har reagerat starkt. På Twitter skriver hon: 

”Snälla Moderaterna: När det kommer rapporter om att en migrant blivit ihjälskjuten vid gränsen, lägg då inte ut en bild på er partiledare i kläder som kan misstas för att vara jägarmundering med budskapet ”Stärk gränsen”. 

https://twitter.com/susanne_nystrom/status/1234481345595879425

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin skriver i en krönika att det är smaklöst: 

Låtsas Kristersson att han är med i hemvärnet och i sina jaktläder bevakar gränsen så att inga flyktingar (med rätt att få sin sak prövad) slipper in i Sverige, gud förbjude. Eller vad är det karln vill ha sagt. Andra budskap verkar mindre troliga”.

Även Maria Ljuslin (V), som sitter i Stockholms kommunfullmäktige, reagerar och skriver: 

Twitter frågar vad som händer. Jag med? Vad ska Ulf Kristersson skjuta på?”. 

Även Centerpartiet ungdomsförbund CUF uppmärksammade bilden, med en egen bild.

https://twitter.com/cuf/status/1234518045189660674

”Moderaterna och Ulf Kristersson vill att Sverige ska hjälpa till att stoppa flyktingar vid gränsen till Grekland. Vi vill reformera systemen så att människor kan komma hit och bli en del av vårt samhälle. Öppna era hjärtan - och era gränser!”, skriver CUF på Twitter, tillsammans med en bild av förbundsordförande Ida Alterå.

Moderaterna bytte ut bilden 

Senare under eftermiddagen, bara ett par timmar efter att bilden lades upp, verkar den ha raderats från Moderaternas Facebookkonto. 

”Vi har bytt bild eftersom Ulf Kristerssons kläder på den tidigare verkade ta fokus från den viktiga frågan, som är att EU och Sverige ska stärka gränskontrollen”, meddelar Ulf Kristerssons pressekreterare. 

På lördagen lade M-toppen Tobias Billström ut en tecknad bild på sig själv på Twitter där han poserar som gränsvakt, med formuleringen:

”Regeringen bör nu omedelbart aktivera gränskontrollmekanismer och kalla in extra personal”. 

Även Billströms bild väckte reaktioner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.