Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bild ansågs rasistisk – Ikea drog tillbaka katalog

Initiativtagarna till uppropet ”Vems SR?” svarar på kritiken mot uppropet.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Ikea har dragit in sin katalog för 2021 för korrigering – sedan det påpekats att en bild kan anses vara rastisk. Det skriver Business Insider.

Bilden föreställer en svart man iklädd en T-shirt med siffror på ryggen. Samma siffror som fängelseintagna har på sina kläder.

Enligt Business Insider tar bilden upp en helsida, och föreställer en svart man som håller på att bygga ihop ett bord. På hans tröjas rygg syns siffror.

Det var när en anställd på Ikea uppmärksammade att samma siffror brukar pryda fängelseintagnas kläder, som det beslutades att dra in katalogen, riva ut den aktuella sidan och sedan återpublicera den.

– Vi förstår att bilden kan tolkas som att den förstärker negativa rasistiska stereotyper. Vi är djupt ledsna för det och försäkrar att det inte var avsiktligt, säger en talesperson för Ikea till Business Insider.

Bilden har ersatts

Det är oklart om bilden fanns med i den svenska versionen av katalogen. I USA har den tryckta upplagan försenats, och kommer senare i år i stället för augusti som det först var tänkt.

I den svenska versionen syns en bild som enligt Business Insider föreställer samma man, men i andra kläder än i den bild som tagits bort. 

– Rasism, fördomar och hat har ingen plats på Ikea, och vi fördömer de i starkast möjliga ordalag, har Ikea sagt.

I den digitala, svenska versionen finns en bild som enligt Business Insider föreställer samma man, men utan tröjan med siffror på ryggen.
Foto: Ikea
Vittnesmål om rasismen i skolan: ”Rädd för att förknippas med fientliga fördomar”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.