Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilbesiktning stänger 78 stationer – stora brister

Tyska besiktningsföretaget Dekra förlorar sin ackreditering.
Foto: STAFFAN JOHANSSON

Tyska besiktningsföretaget Dekra som har 78 stationer i Sverige förlorar sin licens. Alla stationer stängs omedelbart. 

”Vi ser att företaget brister i sitt arbete på flera punkter och därmed inte lever upp till de krav som ställs”, säger Michael Johansson, enhetschef för fordon och kontroll på Swedac i beslutet.

Swedac, som godkänner besiktningsstationer i Sverige, beslutade att stänga Dekras stationer med omedelbar verkan under onsdagen. 

I Sverige finns ungefär 500 stationer som får besiktiga fordon, som ägs av ungefär tio företag. Dekra som är ett tysktföretag har 78 stationer i Sverige.

Det ska vara en samlad bedömning som har lett fram till beslutet.

”De avvikelser som framkommit vid tillsynen är så allvarliga att kontrollorganet i dag saknar den kompetens som krävs av ett ackrediterat organ. Kontrollorganet uppvisar inte heller förmåga att analysera och hantera avvikelser samt saknar förmågan att styra verksamheten från central nivå”, skriver Swedac i beslutet.

Myndigheten ska ha meddelat Dekra i september om att det fanns ett övervägande om att stänga stationerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.