Bilarna slukas av vattnet – på bara några minuter

Expressens Louise Lennartsson rapporterar från Erftstadt, Tyskland.
Inom loppet av några minuter översvämmades en väg fylld av bilar och lastbilar.
Foto: DAVID YOUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Det är oklart om alla människor hann ta sig ut under det dramatiska förloppet.
Foto: THILO SCHMUELGEN / REUTERS X03860

Förarna på motorvägen 265 utanför katastrofstaden Erftstadt hann köra ifrån vattenmassorna – inom loppet av minuter var vägen översvämmad och deras bilar och lastbilar nedsänkta i vatten. 

Det är oklart om alla människor som befann sig i fordonen hann rädda sig ut i tid, uppger en talesperson för distriktet till nyhetsbyrån AFP. 

Översvämningskatastrofen i Västeuropa har krävt över 100 människoliv i Tyskland och tusentals personer saknas. 

Bilder från motorvägen 265 utanför staden Erftstadt visar hur bilar och lastbilar är nedsänkta i vatten. Det enda man ser från vissa av personbilarna är bakluckor som sticker upp ur vattnet och vägen liknar i stället en massiv flod. 

Inom loppet av några minuter under fredagen var katastrofen ett faktum och det fanns ingenstans för bilisterna att fly.

Det är oklart om alla personer hann rädda sig ur bilarna innan de slukades av översvämningen eller om det kan finnas ytterligare offer i fordonen, uppger en talesperson för distriktet till AFP.  

HUs och slott kollapsade i staden Erftstadt

Staden Erftstadt i staten Nordrhein-Westfalen hör till de svårast drabbade i Tyskland och balanserar bokstavligt talat på randen till avgrunden. Jordskred har skapat en enorm grop som slukar åkrar och äter sig in mot staden, rapporterar Bild

De gamla historiska husen stod inte pall för översvämningen och flera av dem har kollapsat. 

– De har många äldre historiska hus där och ett slott. Husen kollapsade. De kunde inte klara vattentrycket. Även slottet kollapsade. Förutom det ska fyra människor ha dött, vilket är sorgligt, har Paul, 65, som bor i ett grannsamhälle, sagt till Expressen. 

Staden är avskuren efter vägarna runt den har översvämmats och räddningsarbetare har använt sig av båtar, och vadat fram, för att undsätta nödställda. 

Huset kollapsar av översvämningarna – under intervjun

Extremväder drabbar stora delar av Tyskland och Belgien – klipp visar när hus kollapsar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.