Bygger nätverk. "Det skulle ha kostat mycket mer att inte engagera sig i de här frågorna. Det positiva med att jobba med antirasism, feminism och mänskliga rättigheter är att man får resa mycket, träffa människor och bygga ett nätverk", säger Expressens Bilan Osman som nu får pris för sitt arbete. Foto: Theo Elias Lundgren
Bygger nätverk. "Det skulle ha kostat mycket mer att inte engagera sig i de här frågorna. Det positiva med att jobba med antirasism, feminism och mänskliga rättigheter är att man får resa mycket, träffa människor och bygga ett nätverk", säger Expressens Bilan Osman som nu får pris för sitt arbete. Foto: Theo Elias Lundgren

Bilan Osman belönas med Elsa-priset

Publicerad

Varannan onsdag skriver hon krönikor i Expressen.

Nu belönas Bilan Osman, 22, med Elsa-priset för sin konsekventa och engagerade antirasistiska opinionsbildning.

– Det känns fantastiskt roligt, säger hon.

Redan som femåring gjorde Bilan Osman sin första journalistiska granskning. Då undersökte hon om flugor någonsin sover och skrev en text om resultatet. Nu är hon mer känd som utbildare på stiftelsen Expo och skribent på Twitterkontot @interasistmen.

Höll tal om rasism

Sedan i somras är Bilan Osman även krönikör i Expressen med texter på teman som rasism, feminism och "det mesta som rör mänskliga rättigheter".

– Antirasism har alltid varit en del av mitt liv, dels på grund av min bakgrund där jag växte upp i Partille under 1990-talet. När jag var gammal nog att kunna engagera mig – på gymnasiet – höll jag tal om rasism och då jag gick journalistutbildningen började jag skriva om de här frågorna, säger hon.

På söndag får Bilan Osman ta emot 2014 års Elsa-pris på 20 000 kronor vid en ceremoni i Stockholms Stora Synagoga. Det är Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, som beslutat att Expressenkrönikören ska premieras. "Med sitt ställningstagande mot varje form av rasism, oavsett om denna riktas mot afrosvenskar, muslimer, romer, judar eller andra grupper, är Bilan Osman en stark och självständig röst i en tid när det antirasistiska engagemanget många gånger är selektivt och inkonsekvent", står det i motiveringen.

Åker till Auschwitz

– Organisationen som delar ut det här priset gör ett väldigt bra antirasistiskt arbete, säger Bilan Osman, som planerar att göra en studieresa till Auschwitz för prispengarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag