Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilan Osman belönas med Elsa-priset

Bygger nätverk. "Det skulle ha kostat mycket mer att inte engagera sig i de här frågorna. Det positiva med att jobba med antirasism, feminism och mänskliga rättigheter är att man får resa mycket, träffa människor och bygga ett nätverk", säger Expressens Bilan Osman som nu får pris för sitt arbete.Foto: Theo Elias Lundgren

Varannan onsdag skriver hon krönikor i Expressen.

Nu belönas Bilan Osman, 22, med Elsa-priset för sin konsekventa och engagerade antirasistiska opinionsbildning.

– Det känns fantastiskt roligt, säger hon.

FAKTA

DETTA ÄR ELSA-PRISET

O Elsa-priset delas ut av Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA.

O Utmärkelsen är på 20 000 kronor och delas ut i samband med minnesdagen över Novemberpogromen, "Kristallnatten", den 9 november 1938.

O Tidigare pristagare är Jonathan Leman (2013), föreläsare samt utbildare på Expo, och Siavosh Derahkti (2012), grundare av "Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet". Källa: skma.se

Redan som femåring gjorde Bilan Osman sin första journalistiska granskning. Då undersökte hon om flugor någonsin sover och skrev en text om resultatet. Nu är hon mer känd som utbildare på stiftelsen Expo och skribent på Twitterkontot @interasistmen.

Höll tal om rasism

Sedan i somras är Bilan Osman även krönikör i Expressen med texter på teman som rasism, feminism och "det mesta som rör mänskliga rättigheter".

– Antirasism har alltid varit en del av mitt liv, dels på grund av min bakgrund där jag växte upp i Partille under 1990-talet. När jag var gammal nog att kunna engagera mig – på gymnasiet – höll jag tal om rasism och då jag gick journalistutbildningen började jag skriva om de här frågorna, säger hon.

På söndag får Bilan Osman ta emot 2014 års Elsa-pris på 20 000 kronor vid en ceremoni i Stockholms Stora Synagoga. Det är Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, som beslutat att Expressenkrönikören ska premieras. "Med sitt ställningstagande mot varje form av rasism, oavsett om denna riktas mot afrosvenskar, muslimer, romer, judar eller andra grupper, är Bilan Osman en stark och självständig röst i en tid när det antirasistiska engagemanget många gånger är selektivt och inkonsekvent", står det i motiveringen.

Åker till Auschwitz

– Organisationen som delar ut det här priset gör ett väldigt bra antirasistiskt arbete, säger Bilan Osman, som planerar att göra en studieresa till Auschwitz för prispengarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.