Bilägaren och självmordsbombaren misstänks vara samma person

Publicerad
Uppdaterad
Först exploderade hans bil.
Tolv minuter senare utlöstes minst en av bomberna han bar på kroppen.
Enligt polisens misstankar är bilägaren och självmordsbombaren en och samma person.
- Det har koppling till det som skickades till Säpo och TT, säger en poliskälla.
I meddelandet som skickades till TT och Säpo ber avsändaren sina anhöriga om ursäkt för att han ljugit för dem om syftet med en resa till Mellanöstern.
Två män stod och samtalade i hörnet av Bryggargatan och Drottninggatan strax före klockan 17 i går eftermiddag samtidigt som de bar upp var sin skylt som gjorde reklam för olika butiker och restaurangen på Bryggargatan.
De skiljdes sedan åt. En av dem stod kvar i gathörnet, den andre gick ner på Bryggargatan.
Sekunder senare hörs en explosion. Larmet kommer till polisen 17.02.
Bredvid den döde ligger en skylt som annonserar ut ett specialerbjudande om "Fish and chips".
Polisen misstänker nu att självmordsbombaren är en av de två skyltbärarna, enligt Expressens källa.
Expressen var i går kontakt med en källa som är så gott som säker på att han vet vem den döde mannen på Bryggargatan är:
- Jag är till 95 procent säker på att det är mannen som brukar stå här och bära skyltar.
- Jag har sett honom här i två, tre år.

"Jag åkte för jihad"

I meddelandet som skickades till TT i går säger den manlige avsändaren i ljudfilen att han inte tillhör någon organisation. Han ber också sina anhöriga om ursäkt för att han ljugit om en resa till Mellanöstern.
- Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för jihad, säger mannen, enligt TT.
På sin Facebooksida har ägaren till bilen som sprängdes en profilbild som föreställer två personer, varav en bär på al-Qaidas svarta flagga. Bilägaren har också lagt ut bilder på sig själv, under en resa till Jordanien i våras.
På sidan finns också flera våldsamma youtube-inslag, bland annat en sekvens som visar en martyr som dör inför kameran efter att ha blivit skadad.

Skrev på Facebook

I slutet av november skrev han på Facebook:
"Gud ta mitt liv när du bli nöjd med mig. Gud skänk mig ärlighetens ord och handling. Gud jag tillägnar alla mina handlingar till dig. Gud håll mig borta från falskhet".
Enligt uppgifter till Expressen misstänker polisen att meddelandet till TT och Säpo har koppling till självmordsbombaren.
- Men det är oklart om det är han själv som har skickat det, säger källan.
Polisens teori är att bomben på hans kropp detonerade för tidigt, att målet var att spränga sig bland andra människor mitt i julhandeln.
- Han var på väg till en folkrik plats.
Polisen jagar nu den man som ska ha stått och talat med den misstänkte självmordsbombaren.
- Han försvann snabbt från platsen, säger ett vittne.

"Inte identifierad"

Polisens presstalespersoner är fåordiga.
- Vi har inte identifierat den döde mannen än, säger Petra Sjölander på Stockholmspolisen.
Flera ögonvittnen berättar för Expressen om den kraftiga explosionen.
- Det rök om honom och man kände lukten av sprängmedel säger ögonvittnet Carl och fortsätter:
- Jag såg två personer bredvid honom. En som ryckte i honom och en som sprang därifrån.
Bredvid mannen låg en väska och ett föremål som, enligt vittnen, kan vara en rörbomb. Enligt källor var väskan fylld med spik.
MISSTÄNKTE MANNEN. Bilden är tagen under en resa till Jordanien som mannen gjorde i våras. - Rörbomben var fyra till fem centimeter tjock ungefär. Mannen hade också en väst på sig, säger vittnet.

"Det gynnar inte islam"

Ordföranden för Svenska kommittén för kunskap om profeten Mohammed, Hassan Mousa, fördömer attacken.
- Detta är en ren terror- och kriminell handling.
- Det gynnar extremister på båda sidor. Det gynnar inte islam och muslimer i Sverige utan tvärtom.
- Vem har sagt till honom att han kommer att hamna i himlen om han begår en självmordsattack? Det är bara Gud som vet vilka som går till himlen. Vi fördömer attacken och vi befarar att detta kan leda till mer våld.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag