Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skåpbil har kört in i folkmassa i Tyskland

Minst tre personer – inklusive gärningsmannen – dödades i vansinnesdådet. Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT NYHETSBYRÅN
På lördagen vid 16.40-tiden kom uppgifter om att en bil kört in i en folkmassa i centrala delarna av Münster. Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT NYHETSBYRÅN
En mindre skåpbil uppges ha kört in i en folkmassa i den tyska staden Münster. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
En skåpbil uppges ha kört in i en folkmassa på ett torg i tyska Münster. Det finns uppgifter om flera döda och mellan 20 och 50 skadade. Foto: - / AFP DPA
Ambulanser på plats i centrala Münster. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Polis på plats i Gamla stan i Münster. Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN
Delar av Müster är avspärrade. Foto: NORD-WEST MEDIA / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Mellan 20 och 50 har skadats. Foto: MARTIN RUPIK / AP / TT NYHETSBYRÅN
Stort pådrag på platsen. Foto: Daniel Kollenberg/Twitter/CNN
Stort räddningspådrag på platsen. Foto: FERDINAND OSTROP / AP / TT NYHETSBYRÅN
1 / 11

Minst två personer har dött efter att en skåpbil kört in i en folkmassa i tyska Münster. 

Enligt uppgifter till Süddeutsche Zeitung led gärningsmannen Jens R, 48, – som sköt sig själv till döds i fordonet – av psykisk sjukdom och ingenting tyder på att personen har en bakgrund av terrorverksamhet.

Minst 20 personer har skadats och enligt Bild är tillståndet för sex av de skadade livshotande. 

Samtidigt framkommer nya uppgifter om gärningsmannen som tidigare ska ha sagt att han ville begå självmord på ett "spektakulärt" sätt, skriver Welt.

På lördagen vid 16.40-tiden kom uppgifter om att en bil kört in i en folkmassa i centrala delarna av Münster, i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen. Händelsen inträffade i Gamla stan i Münster vid statyn Kiepenkerl, som är ett landmärke för staden, vid en restaurang. 

Enligt Reinischen Post och Der Spiegel ska en skåpbil ha kört på en grupp sittande människor och två personer ska vara döda, inklusive föraren, enligt inrikesministern, skriver Spiegel Online. Offren ska ha varit gäster på restaurangen när de blev påkörda, skriver Bild. 

De två dödsoffren ska vara en 51-årig kvinna och en 65-årig man, uppger polisen i Münster. 

– Jag hörde en stor smäll och plötsligt skrek folk: "herregud!". Alla sprang i väg. En minut senare kom insatspersonalen, säger ett vittne till tv- och radiobolaget MDR enligt  tidningen. 

Föraren som kommer från Tyskland, är 48 år och heter Jens R ska ha skjutit sig själv inne i fordonet, enligt Westfälischen Nachrichten. 

Uppgifter: gärningsmannen psykiskt sjuk

Enligt Süddeutsche Zeitung led gärningsmannen Jens R, 48, av psykisk sjukdom och personens bakgrund visar inga tecken på någon form av terrorverksamhet. 

Enligt ZDF har Jens R tidigare försökt att ta sitt liv och han ska också enligt kanalen ha haft kopplingar till högerextrema. Gärningsmannen ska ha stått som ägare för skåpbilen, som är av märket Volkswagen, som användes vid händelsen. 

48-åringen är född i Olsberg i regionen Sauerland, men ska ha bott i Münster – i en lägenhet bara några kilometer från brottsplatsen – en längre tid, skriver Welt.

Tidningen skriver vidare att gärningsmannen skrev ett avskedsbrev till alla sina bekanta den 29 mars. Han ska också ha berättat att han tänkt begå självmord och att det i så fall skulle ske på ett "spektakulärt" sätt.

Gärningsmannens bostad söktes igenom med försiktighet av tyska polisen då det finns risk att det förekom explosiva ämnen i lägenheten. Enligt Der Spiegel hittades ett gevär i lägenheten. 

Skulle begå självmord på "spektakulärt" sätt

Der Spiegel skriver också att 48-åringen tidigare arbetade som designer men att han under de senaste åren jobbat allt mindre. Enligt Bild och Focus är gärningsmannen tidigare ostraffad, men Welt skriver att polisen kände till mannen efter att han stulit bilstereor och mobiltelefoner för att finansiera sitt narkotikamissbruk. 

Även delstatsminister Herbert Reul, CDU, har sagt att gärningsmannen var en tysk medborgare som inte har några uppenbarliga kopplingar till någon terrororganisation. 

Polisen har sagt att det rör sig om minst 20 skadade. Enligt Focus kan det röra sig om uppemot 30 skadade. Det har tidigare cirkulerat uppgifter om uppemot 50 skadade. 

– Det totala antalet drabbade är cirka 50, säger brandkårens pressekreterare till tyska tidningen Westfälische Nachrichten. 

För sex av de skadade är tillståndet livshotande, enligt Bild. 

Focus skriver vidare att polisen uppgett att fordonet rör sig om en pickup. Tidigare uppgifter gjorde gällande att det rörde sig om en liten lastbil. 

 

Delar av Müster är avspärrade. Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

Skåpbil körde in i folkmassa i tyska Münster – flera döda

Der Spiegel och Bild skriver att gärningsmannens kropp fortfarande är i skåpbilen som nu undersöks av polisen för att säkerställa att det inte finns några explosiva ämnen. 

Tidningen skriver senare på lördagen att polisen uppgett att de har hittat ett "misstänkt föremål", men kan i nuläget inte slå fast vad för typ av föremål det rör sig och huruvida det utgör någon fara eller inte. Tidigare uppgifter har gjort gällande att det funnits en väska i skåpbilen. Det misstänkta föremålet ledde till att avspärrningsområdet utvidgades, skriver AP och flera andra medier. Bild skriver att närliggande hus evakuerades. 

Polisen säger enligt Bild att de inte söker efter ytterligare misstänkta gärningsmän.  Enligt Der Spiegel har polisen uppgett att det mesta pekar på att "faran är över". 

Senare på lördagen uppger polisen att de undersöker uppgifter om att flera personer kan ha flytt från skåpbilen i samband med händelsen, skriver AP.

 

https://twitter.com/AP/status/982661399812952065

Polisen i Münster twittrade efter händelsen: 

”Det är döda och skadade. Vänligen undvik området. Mer information kommer. Vi är på plats”. 

Polisen skriver vidare att situationen är oklar i nuläget och ber människor undvika området. 

https://twitter.com/Polizei_nrw_ms/status/982630275271282688

En stund senare twittrade polisen igen och uppmanade alla att undvika området. 

"Vi har alla våra styrkor nere på marken. Ni hjälper oss genom att undvika området och inte spekulera", skriver polisen. 

https://twitter.com/Polizei_nrw_ms/status/982639854969348096

 

Tipsa!

Vet du mer om händelsen i Münster?

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen. 

Polisen har spärrat av innerstan och söker efter sprängämnen, skriver RP Online, och människor uppmanas att undvika området. 

Tidningen Rheinischen Post citerade tidigare under dagen poliskällor som sade att det rörde sig om en attack och Der Spiegel skrev att myndigheter utgick från att det rörde sig om en attack. 

En säkerhetskälla uppgav för nyhetsbyrån Reuters att scenariot var på ett sådant sätt att "man inte kan utesluta att det rör sig om en attack". 

– Först och främst sörjer vi offren och de skadade. Nu har det också drabbat NRW, lyckligtvis har vi alltid kunnat förhindra planerade attacker, den här gången har vi inte lyckats, säger Erich Rettinghaus vid polisen till Rheinische Post.

https://twitter.com/Pauli_Feger/status/982630768487927808

 

Centrala delarna av Münster är avspärrat och Ppolisen finns på plats. Foto: BERND THISSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Inga svenskar ska vara skadade

Münsters universitetssjukhus meddelade att de under lördagskvällen kommer hålla öppet för människor som vill donera blod. Bara en halvtimme senare var sjukhuset fyllt med blodgivare. 

"Stort tack för ert överväldigande stöd. Vi har redan haft så mycket folk att vi avbryter uppmaningen. Tack till alla er som är här och till er som delade vårt meddelande", skriver sjukhuset på Twitter.

 

https://twitter.com/UK_Muenster/status/982670159369338880?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.focus.de%2Fpolitik%2Fdeutschland%2Fteile-der-altstadt-abgeriegelt-auto-faehrt-in-muenster-in-menschengruppe_id_8726704.html&tfw_site=focuspolitik

 

Tyska regeringen är informerat om händelsen. 

"Fruktansvärda nyheter från Münster. Polisen håller dig uppdaterad. Våra tankar är med offren och deras anhöriga", skriver regeringens officiella talesperson Ulrike Demmer på Twitter.

Beväpnad polis på plats centrala Münster. Foto: BERND THISSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Även Svenska Utrikesdepartementet är informerat om händelsen och har inga uppgifter om skadade svenskar. 

– Vi känner till ärendet men vi har inga uppgifter om att det ska vara några svenskar bland de drabbade, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör vid svenska utrikesdepartementet och fortsätter:

– Ambassaden i Berlin följer händelsen.

Münsters borgmästare Markus Lewe är chockad efter händelsen. 

– Hela Münster sörjer den här fruktansvärda händelsen. Våra tankar går till offrens anhöriga. Vi önskar de drabbade människorna snabb återhämtning, säger han, och tackar insatspersonalen för deras arbete, enligt Frankfurter Allgemeine. 

Terrorforskaren Hans Brun säger i Expressen TV att det fortfarande är för tidigt att dra några slutsatser. 

– Jag skulle tro att vi vet mer om ett dygn. När man väl har identiteten så är det lättare att undersöka om det finns ideologisk eller politisk koppling, säger han. 

 

https://twitter.com/UlrikeDemmer/status/982635529014599682

 

Enligt Focus skulle en kurdisk demonstration med cirka 1 500 människor äga rum i staden. Det är oklart om demonstrationen har något samband med händelsen. 

Händelsen i tyska Münster inträffade exakt ett år efter terrorattacken på Drottninggatan i centrala Stockholm som skördade fem offer. 

Under dagen har det hållits minnesstunder i huvudstaden och bland många andra har statsminister Stefan Löfven hållit tal. 

I december 2016 utsattes Tyskland för en terrorattack när en lastbil körde in i en folkmassa i Berlin. Tolv personer dog i attentatet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!