Kort efter klockan 8 meddelade räddningstjänsten att bilen hade bärgats. Foto: Pontus StenbergKort efter klockan 8 meddelade räddningstjänsten att bilen hade bärgats. Foto: Pontus Stenberg
Kort efter klockan 8 meddelade räddningstjänsten att bilen hade bärgats. Foto: Pontus Stenberg
Kort efter klockan 8 meddelade räddningstjänsten att bilen hade bärgats. Foto: Pontus StenbergKort efter klockan 8 meddelade räddningstjänsten att bilen hade bärgats. Foto: Pontus Stenberg
Kort efter klockan 8 meddelade räddningstjänsten att bilen hade bärgats. Foto: Pontus Stenberg
Ett stort räddningspådrag arbetar under morgonen vid E4 i Södertälje. Foto: Pontus StenbergEtt stort räddningspådrag arbetar under morgonen vid E4 i Södertälje. Foto: Pontus Stenberg
Ett stort räddningspådrag arbetar under morgonen vid E4 i Södertälje. Foto: Pontus Stenberg
Ett stort räddningspådrag arbetar under morgonen vid E4 i Södertälje. Foto: Pontus StenbergEtt stort räddningspådrag arbetar under morgonen vid E4 i Södertälje. Foto: Pontus Stenberg
Ett stort räddningspådrag arbetar under morgonen vid E4 i Södertälje. Foto: Pontus Stenberg
Under natten har räddningstjänstens dykare funnit bilen och tre döda kroppar i vattnet. Foto: Pontus StenbergUnder natten har räddningstjänstens dykare funnit bilen och tre döda kroppar i vattnet. Foto: Pontus Stenberg
Under natten har räddningstjänstens dykare funnit bilen och tre döda kroppar i vattnet. Foto: Pontus Stenberg
Bilen körde genom en bom. Foto: Pontus StenbergBilen körde genom en bom. Foto: Pontus Stenberg
Bilen körde genom en bom. Foto: Pontus Stenberg
Vad som har hänt eller hur många människor som färdades i bilen är okänt. Foto: Pontus StenbergVad som har hänt eller hur många människor som färdades i bilen är okänt. Foto: Pontus Stenberg
Vad som har hänt eller hur många människor som färdades i bilen är okänt. Foto: Pontus Stenberg
Bilen ska ha fallit 25 meter ner i kanalen. Foto: Pontus StenbergBilen ska ha fallit 25 meter ner i kanalen. Foto: Pontus Stenberg
Bilen ska ha fallit 25 meter ner i kanalen. Foto: Pontus Stenberg

Bil ska ha kört genom bommar – ner i vattnet

Publicerad

En bil har kört rakt genom bommarna vid motorvägsbron - och fallit 25 meter ner i Södertälje kanal.

Under natten har räddningstjänstens dykare funnit bilen och tre döda kroppar i vattnet.

Vad som har hänt eller hur många människor som färdades i bilen är okänt, och en stor insats kommer fortsatt att arbeta under lördagsmorgonen.

Kort efter klockan 8 meddelade räddningstjänsten att bilen hade bärgats.

Det var strax före klockan 3 under natten mot lördag som flera personer ringde och larmade myndigheterna om dödsolyckan vid motorvägsbron på E4 i Södertälje.

– En person ringer in och säger att bommarna på bron är trasiga när bron har varit öppen. Då skickar vi personal dit för att undersöka det, säger Mats Lindberg, vakthavande befäl vid Stockholmspolisens regionledningscentral.

– När vi är på väg dit får vi ytterligare samtal från en person som har tyckt sig se en bil köra ned från bron när den har varit öppen.

Räddningstjänst från Södertälje och dykare från Stockholm kallades till platsen.

Långt fall

Under tidig morgon kunde Torsten Kjell, operativ chef på räddningscentralen i Stockholms län, bekräfta att man lyckats hitta en bil på botten av Södertälje kanal.

– Ja, det stämmer. Dykarna har hittat en bil på botten, säger Torsten Kjell.

Hans kollega Lars-Åke Stevelind, operativ chef på räddningscentralen i Stockholms län, säger att det rör sig om ett kraftigt demolerad bilvrak.

– Det är omkring 30 meter, i alla fall, i fri höjd. Det blir enorma krafter. Jag vet inte vad det skulle motsvara om man frontalkrockade men det är ganska höga hastigheter vi pratar om. Bilen har dessutom slagit i bron som är på väg ner.

Fyndet gjordes klockan 03.27, då man fann bilen på mellan åtta och tio meters djup.

Med hjälp av dykare inkallade från Stockholm har man hittat tre kroppar vid tre olika faser av insatsen. Först upptäcktes en kropp utanför bilen. När man sedan lokaliserade det svårt demolerade fordonet fann man en andra kropp. För att kunna avlägsna kroppen från vattnet var man tvungna att bryta upp en dörr.

Tredje kropp kvar i bilen

– Då hittades den tredje personen, som man har problem att få ut. Det håller de på att jobba med just nu, men nu är det byte av dykarpar och det drar ut på tiden, säger Torsten Kjell strax före klockan 7 på lördagsmorgonen.

Kan det finnas fler döda?

– Det törs jag inte svara på, säger Torsten Kjell.

De tre omkomna är samtliga vuxna, enligt polisen.

Efter klockan 8 meddelade räddningstjänsten att bilen hade bärgats. Tidigare under natten hade man gjort försök men stött på problem.

– Det är en kraftig slänt och långt ut. Bärgningsbilarna hade svårt att få vajrarna att räcka till och sen vill man inte släpa upp den med hur mycket våld som helst när det sitter människor i, säger Torsten Kjell.

Olyckan ledde till stora störningar i både bil- och sjötrafiken. Ett antal fartyg har legat still i kanalen i väntan på att kunna passera, samtidigt som E4 stängts av i norrgående riktning. Vid 8-tiden meddelar räddningstjänsten att motorvägen troligtvis kommer att vara fortsatt avstängt under en till två timmar.

Vid 11.20 återupptogs trafiken återigen på bron. Då hade man konstaterat att den trasiga bommen var den enda skada som behövde åtgärdas.

Under samma natt inträffade en trafikolycka på en bro på E22 i Malmö där en personbil voltade och landade på taket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag