"Det är fruktansvärt", säger Stefan Löfven. Foto: Wiktor Nummelin/TT"Det är fruktansvärt", säger Stefan Löfven. Foto: Wiktor Nummelin/TT
"Det är fruktansvärt", säger Stefan Löfven.  Foto: Wiktor Nummelin/TT
En explosion har skett i en bil norr om Stockholm. Foto: Janne Åkesson SWEPIXEn explosion har skett i en bil norr om Stockholm. Foto: Janne Åkesson SWEPIX
En explosion har skett i en bil norr om Stockholm. Foto: Janne Åkesson SWEPIX
Fordonet tillhör en chef vid Uppsalapolisen och stod parkerad i närheten av hans bostad. Foto: Lars Schröder/TtFordonet tillhör en chef vid Uppsalapolisen och stod parkerad i närheten av hans bostad. Foto: Lars Schröder/Tt
Fordonet tillhör en chef vid Uppsalapolisen och stod parkerad i närheten av hans bostad. Foto: Lars Schröder/Tt

Bil exploderade - tillhör en polisanställd

Publicerad

En bil i Täby – tillhörande en polischef – sprängdes i natt. Bilen stod parkerad nära hans bostad. Familjen har förts i säkerhet.

– Alla ansträngningar görs för att skydda våra medarbetare och se till att de skyldiga lagförs, säger rikspolischefen Dan Eliasson i ett uttalande.

Statsminister Stefan Löfven säger till Aftonbladet:

– Det är fruktansvärt. Den organiserade brottsligheten kväver demokratin och människors framtid.

Det var vid 00.30-tiden natten mot måndag som polisen fick in larm om att höga smällar hörts i bostadsområdet Vallatorp i Täby strax norr om Stockholm. Polisen skickade patruller till platsen och de visade sig att det skett en detonation i en bil som stod parkerad i området.

Fordonet som detonationen skedde i tillhör en chef vid Uppsalapolisen och stod parkerad i närheten av mannens bostad.

– Men ingen skadades, säger Mats Eriksson, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Familjen förd i säkerhet

Polischefens familj har förts i säkerhet efter det inträffade.

Har ni någon aning om varför just den här polischefen utsatts för det här?

Fordonet tillhör en chef vid Uppsalapolisen och stod parkerad i närheten av hans bostad.Foto: Lars Schröder/TT

– Nej, mig veterligen finns det ingen hotbild mot honom men det är givetvis något vi ska undersöka nu, vad det är som ligger bakom den här händelsen, säger Mats Eriksson.

Polisens bombtekniker på plats i Täby

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse och ska nu utreda det inträffade.

– Vi har haft bombtekniker på plats för att säkra spår och se till så att det inte finns några fler explosiva föremål, säger Mats Eriksson.

Bilen bärgad efter explosionen

Polisen kommer under måndagen även genomgöra dörrknackningar i det aktuella bostadsområdet för att få in vittnesuppgifter.

Vid 08.30 tiden var polisen fortfarande kvar.

– Och bilen har bärgats för en teknisk undersökning, säger Carina Skagerlind, också hon vid Stockholmspolisen.

Dan Eliasson: "Se till att de skyldiga lagförs"

– Vi ska göra allt vi kan för att lösa detta mycket allvarliga brott. Den polis som är drabbad, liksom hans familj får allt det stöd och skydd som krävs, säger Ulf Johansson regionpolischef i region Stockholm i ett uttalande på polisens hemsida.

Även rikspolischefen Dan Eliasson har reagerat starkt på det inträffade.

– Varje gång en företrädare för rättsväsendet eller svensk polis utsätts för hot eller angrepp är det en gång för mycket. Alla ansträngningar görs för att skydda våra medarbetare och se till att de skyldiga lagförs. Ingen ska tveka om polisens avsikter i detta hänseende, säger han i ett uttalande.

Löfven: "Måste vara tydliga"

Statsminister Stefan Löfven säger till Aftonbladet att det som hänt är "fruktansvärt".

– Först känner jag naturligtvis empati med personen i fråga och dennes familj. Det är en hemsk händelse. Sedan måste vi vara väldigt tydliga i hårdheten mot brottsligheten.

Löfven fortsätter:

– Vi måste ha mer poliser, mer polisresurser, hårdare straff för en del brott. Vi har redan infört hårdare straff mot vapenbrott och för de som bär handgranater.

I nuläget finns ingen misstänkt för sprängdådet.

Expressen har varit i kontakt med den drabbade polischefen men han hänvisar till polisens presstalespersoner.

Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag