Bidragsgivarna flyr
nu Rädda Barnen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bidragsgivarna flyr Rädda Barnen - och nu rasar intäkterna.
Foto: Lisa Mattisson
Veronica Palm.
Foto: Lisa Mattisson

Bidragsgivarna flyr Rädda Barnen - och nu rasar intäkterna.

Flera hundra månadsgivare har nu lämnat organisationen och inkomsterna har rasat med miljontals kronor, berättar Dagens Industri.

– Det här är det största tappet som vi har upplevt i modern tid, säger presschefen till Di.se

S-toppen Veronica Palm lanserades nyligen - av Rädda Barnens valberedning - som ny ordförande. Expressen avslöjade då att valberedningen också föreslog kraftiga höjningar av styrelsearvodena.

Veronica Palm skulle få ett arvode på 561 600 kronor om året och det ska jämföras med att den nuvarande ordföranden Inger Ashing inte har tagit något arvode alls sedan i våras.

Reaktionerna på Expressens avslöjande blev starka och har nu fått effekter på Rädda Barnens ekonomi. Enligt uppgift till Di protesterar många månadsgivare genom att helt enkelt lämna organisationen.

Bekräftar

Presschef Simon Frankander bekräftar uppgifterna för di.se och säger att det inte är någon tvekan om att avhoppen kan kopplas till diskussionerna om styrelsearvodena.

– Det är framför allt månadsgivare som har hoppat av och det är flera hundra som har gjort det, säger han.

Simon Frankander säger till di.se att läget är allvarligt.

– Det handlar om intäkter på flera miljoner kronor som vi tappar. Det reella ekonomiska utfallet håller vi på att titta på just nu. Men vi kan ändå konstatera det här är det största tappet som vi har upplevt i modern tid, säger han.

Valberedningen reagerade på Expressens avslöjande och drog tillbaka förslaget om arvodena. Veronica Palm utmanas nu av Lise Bergh, vice ordförande i Rädda Barnens riksstyrelse och tidigare statssekreterare och generalsekreterare på svenska Amnesty.

Valet avgörs i mitten av september.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.