Bidragsgivarna flyr Rädda Barnen - och nu rasar intäkterna. Foto: Lisa MattissonBidragsgivarna flyr Rädda Barnen - och nu rasar intäkterna. Foto: Lisa Mattisson
Bidragsgivarna flyr Rädda Barnen - och nu rasar intäkterna. Foto: Lisa Mattisson
Veronica Palm. Foto: Lisa MattissonVeronica Palm. Foto: Lisa Mattisson
Veronica Palm. Foto: Lisa Mattisson

Bidragsgivarna flyr
nu Rädda Barnen

Publicerad

Bidragsgivarna flyr Rädda Barnen - och nu rasar intäkterna.

Flera hundra månadsgivare har nu lämnat organisationen och inkomsterna har rasat med miljontals kronor, berättar Dagens Industri.

– Det här är det största tappet som vi har upplevt i modern tid, säger presschefen till Di.se

S-toppen Veronica Palm lanserades nyligen - av Rädda Barnens valberedning - som ny ordförande. Expressen avslöjade då att valberedningen också föreslog kraftiga höjningar av styrelsearvodena.

Veronica Palm skulle få ett arvode på 561 600 kronor om året och det ska jämföras med att den nuvarande ordföranden Inger Ashing inte har tagit något arvode alls sedan i våras.

Reaktionerna på Expressens avslöjande blev starka och har nu fått effekter på Rädda Barnens ekonomi. Enligt uppgift till Di protesterar många månadsgivare genom att helt enkelt lämna organisationen.

Bekräftar

Presschef Simon Frankander bekräftar uppgifterna för di.se och säger att det inte är någon tvekan om att avhoppen kan kopplas till diskussionerna om styrelsearvodena.

– Det är framför allt månadsgivare som har hoppat av och det är flera hundra som har gjort det, säger han.

Simon Frankander säger till di.se att läget är allvarligt.

– Det handlar om intäkter på flera miljoner kronor som vi tappar. Det reella ekonomiska utfallet håller vi på att titta på just nu. Men vi kan ändå konstatera det här är det största tappet som vi har upplevt i modern tid, säger han.

Valberedningen reagerade på Expressens avslöjande och drog tillbaka förslaget om arvodena. Veronica Palm utmanas nu av Lise Bergh, vice ordförande i Rädda Barnens riksstyrelse och tidigare statssekreterare och generalsekreterare på svenska Amnesty.

Valet avgörs i mitten av september.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag