Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bidens varning: ”Kan invadera i februari”

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Joe Biden varnar sin motpart Volodymyr Zelensky att Ryssland kan komma att invadera Ukraina i februari.
Foto: YURI GRIPAS/CNP/POLARIS
Ukrainas president Volodymyr Zelensky anser att hotbilden är ”diffus”, och att det inte går att säga om och när en eventuell attack kan ske.
Foto: EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK

Joe Biden varnar Volodymyr Zelensky att Ryssland kan invadera landet redan i februari.

Men de två presidenterna är oense om risknivån, och höll ett långt samtal om hotet på torsdagen, rapporterar CNN.

– President Biden sa att det är en distinkt möjlighet att Ryssland kan invadera Ukraina i februari, säger Emily Horne, talesperson vid USA:s nationella säkerhetsråd, till tv-kanalen.

Under ett samtal med Volodymyr Zelensky varnade USA:s president Joe Biden sin ukrainska motpart att en rysk invasion av landet är trolig – och att det kan ske redan i februari.

Men Ukrainas president Zelensky anser att hotet från Ryssland är ”farligt men diffust”, och att det inte är säkert att en attack kommer att ske.

Samtidigt fortsätter USA och Nato förbereda sig för en möjlig invasion.

Vita huset understryker vikten av förhandlingar, men har varnat för att en invasion kan vara ofrånkomlig då Ryssland placerat flertalet styrkor längs Ukrainas gräns.

Samtalet mellan de två presidenterna pågick i över en timme, enligt uppgifter till tv-kanalen CNN. Fokus låg bland annat på det ökande antalet ryska trupper vid gränsen. Även militärt och finansiellt stöd diskuterades.

Ukraina ser annorlunda på hotet

Enligt Vita huset bekräftade Joe Biden under samtalet återigen för Zelensky att USA skulle ”svara beslutsamt om Ryssland vidare invaderar Ukraina”.

En talesperson för Volodymyr Zelensky uppger för CNN att presidenten förklarade för Joe Biden att ukrainska underrättelsetjänsten ser annorlunda på hotet.

Under samtalet uppmanade han sin amerikanska motsvarighet att ”lugna ner kommunikationen”, och varnade för den ekonomiska påverkan som uppståndelse kan leda till.

Bidens hån mot Fox News-reportern: ”Vilken jävla idiot”

Ryter till efter frågan om inflationen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.