Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bidens val: De kan få toppjobb i Vita huset

Så här kan Joe Bidens nya regering se ut.
Joe Biden.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
John Kerry har nominerats till presidentens sändebud för klimatet.
Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÃÖN
Linda Thomas-Greenfield har nominerats till FN-ambassadör.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden har nominerat flera namn till toppositioner inom sin administration.

Bland annat väntas Antony Blinken bli utrikesminister och John Kerry bli USA:s nya ”klimat-tsar”, skriver The Hill.

Den tidigare Fed-chefen, Janet Yellen, väntas bli nominerad till posten som finansminister, enligt amerikanska medier.

På måndagen har Joe Bidens nomineringar till de högsta posterna inom USA:s utrikesdepartement och säkerhetsdepartement offentliggjorts.

Det handlar bland annat om Alejandro Mayorkas som nominerats till ansvarig minister för inrikessäkerhetsdepartementet. Han skulle vara den första latinamerikanen att någonsin erhålla titeln.

Den tidigare CIA-toppen Avril Haines kan också bli historisk inom Bidens administration. Hon har nämligen som första kvinna nominerats till posten som underrättelsechef, skriver CNN.

Samtidigt har den tidigare Fed-chefen, Janet Yellen, nomineras till att bli USA:s finansminister. Även hon skulle bli den första kvinnan på tjänsten.

Han väntas bli ”klimat-tsar”

Den framtida presidenten har också tydliggjort att han tänker fullfölja sina löften om att satsa på klimatpolitiken. Detta genom att nominera den tidigare utrikesministern John Kerry till att bli presidentens särskilda sändebud för klimatet.

Enligt The Hill skulle det innebära att Kerry blir USA:s nya ”klimat-tsar”.

Jag är stolt över att få samarbeta med presidenten, våra allierade, och de unga ledarna inom klimatrörelsen för att anta denna kris som presidentens klimatsändebud”, skriver Kerry på Twitter. 

Hon kan bli FN-topp

Som USA:s nya FN-ambassadör har Biden nominerat toppdiplomaten Linda Thomas-Greenfield. Därtill har Jake Sullivan, tidigare rådgivare åt Hillary Clinton, nominerats till nationell säkerhetsrådgivare.

Dessa individer är lika erfarna och kristestade som de är innovativa och kreativa”, skriver Biden i ett uttalande enligt CNN.

Beskeden mottas väl av Sveriges tidigare utrikesminister, Margot Wallström. Hon skriver på Twitter att de nominerade är ”högt respekterade” och att de kommer att välkomnas av allierade runtom i världen.

Välkommen tillbaka till den globala scenen USA!”, skriver Margot Wallström.Se också:

Beskedet kom bara timmar efter dubbla bakslag för Trump i nyckelstater.
Joe Biden har börjat nominera ministrar till hans kommande regering.
När ett vaccin mot corona finns tillgängligt kommer det också bidra med en del utmaningar. Obama menar att fattiga länder inte kommer ha råd med vaccinet.
Joe Biden: ”Nu blev jag rörd”.
Hör Wolf Blitzer komma med det historiska beskedet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.