Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bidens tvärvändning – timmar efter beskedet

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Foto: ANDREW HARRER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUIS TORRES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden gör en tvärvändning i frågan om USA:s flyktingmottagande.

Under fredagen meddelade presidenten att landet kommer ligga kvar på den låga nivå som infördes av Donald Trump, skriver Reuters.

Beskedet fick snabbt kritik – och efter bara några timmar utlovades en ny höjning.

USA:s president Joe Biden har tidigare utlovat att han skulle höja nivån på USA:s flyktingmottagande, som legat på en historiskt låg nivå sedan Donald Trumps tid i Vita huset.

Men under fredagen meddelade president Biden att Trumps nivåtak, om att ta emot 15 000 flyktingar om året, ligger fast och att planerna på att höja taket till 62 500 läggs på hyllan.

”Biden lovade”

Bidens nya giv fick fick snabbt utstå mycket kritik från demokratiska kärnväljare och olika intresseorganisationer i USA – som menade att Biden fegat ur efter att allt fler migranter försökt ta sig in i landet via mexikanska gränsen.

– När vi står inför vår tids största flyktingkris finns det ingen anledning till att lägga nivån på 15 000. Säg att det inte blir så, president Joe Biden, säger toppdemokratern Dick Durbin i ett uttalande, enligt Reuters

”Biden lovade att välkomna migranter och människor röstade på honom utifrån det löftet”, skriver Demokraten Alexandria Ocasio–Cortez på Twitter.

Nytt besked i maj

Kritiken tycks ha nått Biden, för sent på fredagskvällen kom ytterligare en vändning i frågan då Vita husets presstalesperson Jen Psaki släppte ett uttalande där hon skrev att Bidens besked orsakat ”förvirring” och att den slutgiltiga nivån kommer att presenteras 15 maj.

Psaki tillade dock att taket troligtvis inte kommer att hamna på 62 500 som först utlovat.

Hör Joe Bidens hylling av prins Philip

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.