Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bidens svar till Kina – testskjuter nya vapen

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson berättar om Xi Jinping.
Kina har lyckats skicka en hypersonisk robot runt jorden.
Foto: TASS / ZOYA RUSINOVA/TASS/SIPA USA SIPA USA
Samma dag som Joe Biden uttryckte oro över Kinas nya hypersoniska vapen genomförde Pentagon egna test av teknologin.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Kinas ledare Xi Jinping.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Under onsdagen har den amerikanska armén och flottan med framgång testat komponenter för hypersoniska vapen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

Testerna kommer bara dagar efter att det avslöjats att Kina lyckats skicka en hypersonisk robot – som färdas i över fem gånger ljudets hastighet – runt jorden. 

Under dagen har USA:s president Joe Biden uttryckt oro över Kinas nya typ av kärnvapenrobot som är omöjlig att skjuta ner. 

För ett par dagar sedan avslöjade Financial Times att Kina framgångsrikt hade lyckats skicka en ny typ av kärnvapenrobot – en hypersonisk som är inte kan skjutas ner av missilförsvar – runt jorden i augusti, vilket Expressens utrikeskolumnist Mats Larsson skrivit om

USA, som har egna hypersoniska vapen under utveckling, verkar ha blivit överraskade att Kina nått så långt i teknologin. 

Men under onsdagen kom USA:s svar – samma dag som Joe Biden uttryckt oro över Kinas nya supervapen. 

Pentagon: ”Avancerade, hypersoniska teknologier”

Pentagon har meddelat att man då genomförde tre framgångsrika tester av komponenter för hypersoniska vapen, rapporterar Reuters. 

”De här testerna har demonstrerat avancerade, hypersoniska teknologier, kapacitet och prototypsystem i en realistiskt operativ miljö”, säger Pentagon i ett uttalande. 

Komponenterna handlar om prototyper och det rör sig inte om samma storskaliga test som Kina genomfört. 

I stället kommer det att genomföras ett flygtest av arméns och flottans gemensamma hypersoniska missil under det närmaste året, rapporterar Reuters. 


Se även:

Kim Jong-Un ska bygga ”oövervinnerlig armé” 

Nya robotar ett eventuellt hot mot USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.