Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trump hävdar valfusk – möts av kritikstorm

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Nu anklagar Donald Trump flera delstater där Biden vunnit för valfusk.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden med hustrun Jill.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trumps systerdotter, Mary Trump.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump anklagar flera delstater för valfusk, men har inte presenterat några bevis. 

Gemensamt för delstaterna är att Joe Biden utropats till segrare.

– De försöker stjäla ett val, rigga ett val. Vi kan inte låta det hända, säger Trump under en presskonferens i natt.

Nu får presidenten svidande kritik – från sin egen systerdotter.

Joe Bidens återhämtning i flera delstater har fått president Donald Trump att komma med anklagelser om valfusk. Trump-kampanjen har stämt flera delstater där de hävdar att republikanska valobservatörer inte fått insyn i processen.

På fredagsmorgonen, svensk tid, twittrade presidenten:

”Jag vinner enkelt presidentvalet med lagliga röster. Valobservatörerna hade inte tillåtelse, på något sätt, att göra sitt jobb och därför kommer röster under den här perioden anses vara olagliga röster. USA:s Högsta domstol borde få avgöra!”

Under en presskonferens sent på torsdagen hävdade Trump att demokraterna försöker rigga valet och räkna ogiltiga röster – utan att lägga fram bevis.

– Om du räknar de lagliga rösterna så vinner jag lätt, räknar man de olagliga rösterna så kan de försöka stjäla valet från oss, säger han.

Avbröt sändningen

Flera stora amerikanska tv-bolag, däribland ABC, CBS och NBC, valde att avbryta sändningen mitt i talet – för att tillbakavisa påståendena. Fox News och CNN visade talet i sin helhet, men efteråt kommenterade CNN-ankaret Jake Tapper:

– Vilken sorglig kväll för Amerikas förenta stater, att höra sin president anklaga människor för att försöka stjäla valet och attackera demokratin.

Även 19 före detta domare, som alla tjänat under republikanska presidenter, riktar skarp kritik mot Trumps uttalanden. Dessutom sågas presidenten av sin egen systerdotter Mary Trump.

– Han är desperat, han svingar, och det finns bokstavligen inget han riktigt kan göra, utom att hjälplöst se på när detta spelar ut, säger hon till MSNBC.

Biden: Vi vinner

Joe Biden håller sig desto lugnare. Under en presskonferens i hemstaten Delaware fortsatte han sitt segerbudskap. 

– Vi har inget tvivel på att jag och Harris, när rösterna är räknade, kommer vara vinnarna.

Den tidigare vicepresidenten manade till tålamod och upprepade:

– Varje röst måste räknas.

Trumps falska påståenden

TRUMP: ”Vi hör historier som är skräckhistorier. Vi tror att det kommer att bli många tvister för att vi har så mycket bevis, så mycket bevis. ”

FAKTA: Trump har inte lagt fram några bevis för systemproblem vid omröstning eller räkning. Faktum är att omröstningsräkningsprocessen över hela landet har löpt smidigt för det mesta.

TRUMP: ”Valapparaten i Georgia drivs av demokrater.”

FAKTA: Valet övervakas av en republikan, utrikesminister Brad Raffensperger.

TRUMP: ”I Pennsylvania har Demokraterna tillåtit att röstsedlar i delstaten tas emot tre dagar efter valet och vi tror det är mer än så och de räknar dem utan poststämplar och någon som helst identifiering.”

FAKTA: Demokraterna beslutade inte det. Det var USA:s högsta domstol som avgjorde omröstningar som skickades ut före valdagens slut kunde tas emot upp till tre dagar senare – och fortfarande räknas.

TRUMP: ”Pennsylvanias demokrater har gått till Högsta domstolen för att försöka förbjuda våra valobservatörer. De vill inte ha någon där inne. De vill inte att någon ska titta på dem medan de räknar rösterna. ”

FAKTA: Det är falskt. Ingen har försökt förbjuda valgranskare från endera sidan i valet. Demokrater försökte inte hindra republikanska företrädare från att kunna följa processen.

TRUMP: ”Vår kampanj har nekats åtkomst för att observera någon räkning i Detroit.”

FAKTA: Det är falskt.

– Saknade röster räknades vid ett kongresscenter i stan, där runt 134 räkningsstyrelser sattes upp. Varje part tilläts en omröstningsvakt per styrelse, säger stadsfullmäktige Janice Winfrey.

TRUMP: Om man räknar de lagliga rösterna vinner jag lätt. Om man räknar de olagliga rösterna kan de försöka stjäla valet från oss.”

FAKTA: Varken Trumps kampanjarbetare eller valbevakare har identifierat ett större antal ”olagliga” röster, mycket mindre de enorma siffrorna som krävs för att förstöra en enkel vinst av Trump. Han talar ofta som om poströster är olagligt. Men det togs fram i enlighet med delstatliga vallagar.

Text/källa: AP

Presidentvalet - resultatet just nu
Förklaring

I den interaktiva grafiken ovan syns en delstat som vunnen när två större mediebolag deklarerat segern.

I den interaktiva grafiken ovan syns en delstat som vunnen när två större mediebolag deklarerat segern.

Se hela Donald Trumps tal från i natt

Trump: ”Jag vann lagligt, Biden vann illegalt”.

Kritikstormen efter Trumps tal: ”Det är nonsens” 

Presidenten svingade vilt om valfusk i natt – utan bevis. Kritiseras från flera håll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.