Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bidens svar på senatorns hot: Redo från dag ett

Det amerikanska primärvalet drar igång natten till tisdag, då ett nomineringsmöte sker i Iowa.
Joe Biden mötte väljarna i slutspurten i Iowa.
Foto: Tomas Kvarnkullen
Iowas republikanska senator Joni Ernst hotade Biden med riksrätt.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT

DES MOINES. Joe Biden mötte i natt sina väljare i Iowa för sista gången inför den första valomgången.

Han avvisade då hot om riksrätt från en republikansk senator – och sa till sina supportrar:

– Vi behöver en president som är redo från dag ett. 

Under natten till måndag höll flera av de demokratiska presidentkandidaterna sina sista kampanjmöten i Iowa, som under måndagen sparkar igång primärvalssäsongen. 

Kandidaterna Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Pete Buttigieg och Amy Klobuchar mötte då för sista gången supportrar och väljare som ännu inte bestämt sig.

Senatorerna Sanders, Warren och Klobuchar åkte sedan tillbaka till Washington för att närvara vid riksrättsrättegången mot Donald Trump, som fortsätter under måndagen. 

Den förre vicepresidenten Joe Biden höll sitt sista kampanjmöte i en sporthall på en skola i utkanten av Des Moines, där han introducerades av hustrun Jill Biden. 

Biden har sedan han meddelade att han tänkte ställa upp i valet i april förra året varit en av storfavoriterna till att bli partiets kandidat. 

Han har dock fått konkurrens av senatorn Bernie Sanders, som flera i Iowa nu ser som den stora förhandsfavoriten inför nomineringsmötena.

Slutspurten i Iowa

• Demokraternas presidentvalskandidater reser över hela Iowa för att jaga röster inför starten av primärvalssäsongen under natten mot tisdag. 

• Senatorn Bernie Sanders från Vermont beskrivs som storfavorit. 

• Senatorn Elizabeth Warren från Massachusetts har halkat efter i kampen om vänsterväljarna.

• Under söndagen talade hon till väljare vid ett möte i Indianola, där hon uppmanade demokrater att enas kring det gemensamma målet att ”Vi ska besegra Donald Trump”.

• Warrens pressade schema gör att hon tvingas avstå att ta selfies med supportrar, som blivit ett signum för hennes kampanjmöten.

Biden: Nästa president tar över ett delat land

Joe Biden tryckte på sin långa erfarenhet när han levererade sitt slutliga budskap till Iowa-väljarna.

– Nästa president kommer att ta över ett delat land och en värld i oreda, sa Biden.

– Vi behöver en president som är redo från dag ett, fortsatte han. 

Därför är Iowa viktigt under primärvalssäsongen

Iowa är traditionellt den första delstaten som röstar om partiets kandidat till presidentvalet. 

Av de omkring 4 000 delegater som ska utses av väljare inför sommarens demokratiska konvent har Iowa 41 stycken – och är därför inte så avgörande för slutresultatet.

Historiskt sett har Iowa som första delstat varit viktigt eftersom det innebär positiv publicitet och en ekonomisk injektion i kampanjerna för den som tar hem den första kampen.  

Av kandidaterna som blivit partiets slutliga val under valåren sedan 2 000 har samtliga vunnit i Iowa. 

Barbara Kanninen, 56, från Arlington lyssnade på den förre vicepresidenten och sa efteråt att det är Bidens långa erfarenhet som gör honom mest lämpad av kandidaterna. 

– Joe Biden kan ge oss tillbaka vårt goda internationella rykte, han har kontakterna och kunskapen och kan göra oss till en världsledare igen och ett land andra kan lita på. Men han är också lätt att tycka om, är ärlig och har integritet. Det är så viktigt att vi har en president med allt det, säger hon.

Senatorn Joni Ernsts hot: Riksrätt

Bidens kampanj fick under söndagen besvara uttalanden av den republikanske senatorn Joni Ernst från Iowa. 

I en intervju med Bloomberg sa Ernst att Biden kan hotas av riksrätt så fort han tillträder om han skulle vinna presidentvalet – och att han skulle vara försiktig. 

– Vi kan ha en situation där om det skulle bli President Biden, att människor omedelbart, dagen efter att han väljs, skulle säga att vi kommer att ställa honom inför riksrätt, säger Ernst till tv-kanalen. 

Senatorn menade att misstankar i en riksrättsprocess skulle grunda sig på Bidens arbete med att bekämpa korruption i Ukraina som vice president under samma period som hans son Hunter Biden hade uppdrag för det ukrainska bolaget Burisma. 

Republikaner har under riksrättsrättegången mot Donald Trump sagt att de ville att Biden skulle kallas som vittne – om demokraterna skulle få igenom sin begäran om att kalla den förre säkerhetsrådgivaren John Bolton att vittna.

Joe Biden besvarade hotet från senatorn vid ett av sina kampanjmöten under söndagen.

– Låt Joni Ernst få veta hur smarta ni är och utse mig, sa han till sina supportrar som svarade med jubel. 

Kerry: Nej, jag ställer inte upp

Under kampanjen i Iowa har Joe Biden fått draghjälp av den tidigare utrikesministern John Kerry, som agerat dragplåster under flera kampanjmöten.  

Kerry orsakade rubriker under söndagen efter att en journalist från NBC News hört honom tala i telefon om vad som skulle krävas för honom att ge sig in i presidentvalskampanjen nu. 

”Jag ställer absolut inte upp i presidentvalet”, skrev Kerry senare på Twitter. 

Joe Biden avslutade sitt kampanjmöte i Des Moines med att tacka de som kommit dit och spenderade en lång stund med att gå längs med avspärrningsbanden för att skaka händer, dela ut kramar och ta selfies.

Så skiljer sig delstaternas val åt

• Under primärvalskampanjen håller delstaterna val antingen genom primärval eller nomineringsmöten, ett så kallat caucus. 

• Syftet är att fördela delegater till Demokraternas konvent i Milwaukee i sommar då partiets slutliga val som presidentkandidat utses.
• Omkring 4 000 delegater utses av väljarna och omkring 770 stycken är så kallade superdelegater, som själva väljer vilken kandidat de röstar på. 

• Under ett primärval har väljarna hela dagen på sig att rösta och avlägger sina röster utan att nödvändigtvis berätta vem man har röstat på.  Antalet delegater en kandidat får avgörs av hur många röster de får. 

• Under ett caucus, som i Iowa, hålls i stället möten i skolor, kyrkor eller på andra platser. Där samlas väljare och diskuterar kandidaterna under några timmar för att sedan visa vem som ska få deras röst genom handuppräckning eller att ställa sig i grupper. 

• Enligt reglerna slås kandidater som inte får 15 procent av rösterna ut och väljare som ställt sig bakom en utslagen kandidat kan då rösta på sitt andrahandsalternativ. Det gör att den som får flest röster i den första omgången inte behöver vara den som vinner.

• Under primärvalet 2020 väljs kandidaterna vid caucus-förfarandet  även i Nevada, North Dakota och Wyoming. 

• Utöver Iowa och New Hampshire som är de två första delstaterna är det som kallas Super Tuesday, den 3 mars, viktig eftersom väljare i 16 olika delstater, grupper eller territorier avlägger sina röster.

Demokraterna spurtar inför första primärvalet

Så här lät det under den sista kampanjdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.