Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bidens svar – efter kritiken mot flygattackerna i Syrien

USA har anfallit anläggningar i Syrien kontrollerade av iransk milis.
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden försvarar attacken i Syrien.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s bombattack mot mål i Syrien har mött kritik. 

Nu motiverar president Joe Biden anfallet med att det är ett svar på Iran-stödda attacker mot amerikansk personal. 

– Ni kan inte agera ostraffat, säger Biden. 

USA:s styrkor attackerade under torsdagen mål i Syrien vid gränsen mot Irak, som används av iranskstödda milisgrupper. Flyganfallet har utstått kritik från bland annat kongressledamöter som pekar på att Biden inte sökt kongressens godkännande för attacken. 

Pentagon och försvarsminister Lloyd Austin har meddelat att bakgrunden till attacken är att målet – milisgruppen Saraya Awliya al-Dam – legat bakom attacker mot amerikanska styrkor i Irak under februari. Bland annat rör det sig om en raketattack den 15 februari i norra Irak, där en civilanställd omkom och en amerikansk soldat skadades. 

De amerikanska attackerna ska ha resulterat i att flera byggnader förstördes och att minst en person dog, respektive att ett antal personer skadades.

”Kan inte agera ostraffat”

Pentagon uppger också att man har bevis för att den attackerade milisgruppen stöttas av Iran, något som den iranska regimen förnekat. Under fredagen besvarade Joe Biden en fråga om vad hans budskap med attacken är och presidenten förklarade att det var riktat mot Iran. 

– Ni kan inte agera ostraffat. Var försiktiga, säger han, rapporterar AP.

Pentagons talesperson John Kirby har i sin tur sagt att attacken ska skicka ett tydligt budskap om att USA kommer att agera när amerikansk personal hotas. 

Syriska myndigheter har fördömt attacken och varnat för att det kan resultera i konsekvenser. 

Joe Bidens passning: ”Alla har ringt – utom en”

Joe Biden talade i sitt första Town Hall förra veckan om USA:s vaccinationsplan och att han blivit uppringd av alla tidigare presidenter – utom en..

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.