Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bidens strid mot Trump – om inreseförbudet

Det blir hans största utmaningar och så påverkar riksrättsprocessen mot Donald Trump Bidens möjligheter att genomföra sin politik.
Joe Biden svärs in på onsdag klockan 18, svensk tid.
Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt tar Trumps presidentskap slut.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden tar strid mot Donald Trump om landets inreseförbud. 

I går undertecknade Trump ett tillkännagivande som lättar på landets reserestriktioner. 

Bara timmar senare kom svaret från den tillträdande presidenten: Ordern ska rivas upp. 

USA införde i mars inreseförbud för passagerare från 26 europeiska länder. Förbudet har därefter utökats till att omfatta även Brasilien. Men under gårdagen kom beskedet att president Donald Trump undertecknat ett tillkännagivande för att lätta på restriktionerna. 

Beskedet innebär att restriktionerna skulle tas bort och att ett uppvisande av negativt covid-test skulle räcka för inresande från och med den 26 januari. 

Biden river upp ordern

Men kort därpå meddelade den tillträdande Biden-administrationen att det inte kommer ske. Joe Biden, som svärs in i morgon, lät via sin presstalesperson Jen Psaki meddela att man efter inrådan från sitt medicinska team beslutat att inte häva restriktionerna den 26 januari:

”Med en pandemi som bara blir värre, och framväxten av fler smittsamma varianter runtom i världen, så är det här inte tidpunkten att lätta på restriktioner för internationella resor”

https://twitter.com/jrpsaki/status/1351322381118271497

Vill utöka åtgärderna

Jen Psaki skriver vidare: 

”I själva verket så planerar vi att förstärka de hälsoåtgärder som vidtas i samband med internationella resor för att ytterligare minska spridningen av Covid-19”

Biden-administrationen har inte kommenterat hur man avser göra det. I nuläget omfattar förbudet inresande som befunnit sig i Schengenområdet, Storbritannien och Irland. Det omfattar inte amerikanska medborgare, personer med permanent uppehållstillstånd och en del visa-kategorier. 

Se också:

Efter stormningen av kongressen är säkerheten rigorös.
Överlag är det ovanligt många kvinnor på toppositioner – inte minst inom handels- och ekonomipolitiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.