Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bidens slag mot Trump – släpper dokumenten

Joe Biden.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden kommer inte att skydda Donald Trumps dokument från kommittén som utreder stormningen av Kapitolium.

Presidenten anser inte att privilegiet är lämpligt i det pågående fallet, rapporterar CBS.

– Vi tar denna fråga på stort allvar, säger pressekreteraren Jen Psaki vid en presskonferens.

Kommittén inom representanthuset som utreder attacken den 6 januari har rivstartat sitt arbete. På torsdagen kom deras första åtgärd, då fyra personer inom Trumps innersta krets kallades till att vittna och lämna över dokument om dådet.

Och på fredagen har Joe Biden gett besked om hur Donald Trump själv ska hanteras i ärendet.

Enligt tradition har sittande presidenter ofta tagit beslut om att skydda information och dokument som berör ex-presidenter. Men så blir inte fallet nu, rapporterar CBS.

– Presidenten har redan beslutat att det inte skulle vara lämpligt att hävda verkställande privilegium, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki vid en presskonferens.

Hon säger vidare att utredningen tas på ”stort allvar” och att den ”förtjänar transparens”.

– Vi har arbetat nära kongressens kommitté och andra när de nu går till botten med vad som hände 6 januari, en oerhört mörk dag i vår demokrati, säger hon.

”Vi rör oss snabbt”

De personer som redan kallats till att vittna är ex-presidentens sista stabschef Mark Meadows, försvarsministerns stabschef Kash Patel, Trumps vice stabschef och sociala medier-chef Dan Scavino och – inte minst – förra chefsstrategen Steve Bannon.

De antas alla ha varit i kontakt med Trump under dagen för stormningen av Kapitolium.

– Du kommer att få se oss använda alla verktyg vi har att tillgå för att få svar snabbt, sa republikanen Liz Cheney, som sitter i den utredande kommittén, till Politico efter att kallelserna hade offentliggjorts.

Se mer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.