Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Harris svar efter Bidens miss: ”Står precis här”

Tio av Demokraternas primärvalskandidater drabbade samman i en tv-sänd debatt i Atlanta.
Biden hävdade att hans kampanj har fått uppbackning från ”den enda svarta kvinnan som någonsin blivit vald till den amerikanska senaten”. Något som fick publiken – och Kamala Harris – att reagera,Foto: JOHN BAZEMORE / AP TT NYHETSBYRÅN
Kamala Harris.Foto: JOHN BAZEMORE / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden och Elizabeth Warren har skaffat sig ett försprång i opinionsundersökningarna.Foto: JOHN BAZEMORE / AP TT NYHETSBYRÅN
Kandidaterna Joe Biden, Bernie Sanders och Kamala Harris under debatten i Atlanta.Foto: JOHN BAZEMORE / AP TT NYHETSBYRÅN
Kamala Harris och Andrew Yang.Foto: JOHN BAZEMORE / AP TT NYHETSBYRÅN
Sanders och Harris.Foto: JOHN BAZEMORE / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Joe Biden är en av huvudfavoriterna till att bli Demokraternas presidentkandidat 2020.

Men under den femte stora tv-debatten under kampanjsäsongen stod han för en groda som ledde till skrattsalvor från publiken på plats i Atlanta. 

Joe Biden och Elizabeth Warren har skaffat sig ett försprång i opinionsundersökningarna. Men kampen om att få Demokraternas nominering till presidentposten, och ställas emot sittande ledaren Donald Trump, pågår för fullt.

I natt svensk tid hölls debatt nummer fem mellan Demokraternas kandidater. När kandidaternas trovärdighet i afroamerikanska frågor diskuterades, så levde Biden upp till sitt öknamn ”The Gaffe Machine” – ”grodmaskinen”. 

Bidens groda i debatten

Biden hävdade nämligen att hans kampanj har fått uppbackning från ”den enda svarta kvinnan som någonsin blivit vald till den amerikanska senaten”.

Kandidaten Cory Booker reagerade direkt.

– Det är inte sant, sa han.

Bidens miss blev snabbt uppenbar för alla i rummet. På scenen stod nämligen kandidaten Kamala Harris, som själv är afroamerikan och senator för Kalifornien.

– Jag står precis här, utbrast hon.

Enligt politik-sajten The Hill utbrast publiken i Atlanta i skratt och hejarop. The Hill har skrivit om händelsen med rubriken: ”Biden glömmer bort att Harris existerar”. 

Attacker på Trump

Bidens kommentar refererade till att han har fått stöd från Carol Moseley Braun, senator i Illinois. Hon blev den första afroamerikanska kvinnan någonsin att väljas till senaten – Harris var nummer två. 

I övrigt fokuserade stora delar av debatten på Donald Trump och den pågående processen att dra honom inför rätta för riksrätt.

– Trump är troligen den mest korrupta presidenten i USA:s moderna historia, säger kandidaten Bernie Sanders. 

– Vi har en brottsling i Vita huset, säger Kamala Harris. 

Warren pikas om sjukvården

Biden, å sin sida, anklagade både Warren och Sanders för att vara naiva i frågan om sjukvård. Warren och Sanders när planer på en allmän sjukförsäkring för alla amerikaner – en utökning av Barack Obamas ”Obamacare”.

– Det är ett faktum att den stora majoriteten av demokrater inte ställer sig bakom en försäkring för alla. Den skulle inte gå igenom i senaten just nu. Den skulle inte gå igenom i kongressen, säger Biden.  

Även haussade kandidaten Pete Buttigieg tyckte att Warren och Sanders är för radikala i sina krav på förändringar i vårdsystemet.

– Det är inte rätt väg för att ena det amerikanska folket kring en väldigt, väldigt stor förändring som vi nu har chansen att leverera, säger han. 

Kamala Harris: ”Vi har en brottsling i Vita huset”

Kamala Harris: ”Vi har en brottsling i Vita huset”.

Hör skratten i studion efter Bidens groda

Under den femte stora tv-debatten under kampanjsäsongen stod Biden för en groda som ledde till skrattsalvor från publiken på plats i Atlanta.