Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joe Bidens ledning minskar – har fortfarande nyckelstaterna

Ordföranden för Democrats abroad Alex Lange om kandidaten
Joe Biden och Kamala Harris ser ut att vara på väg att vinna valet i USA.
Foto: CAROLYN KASTER / AP/ TT
Donald Trump måste vända på steken i minst fem delstater för att kunna vinna.
Foto: RICKY BASSMAN/CSM/SHUTTERSTOCK

Joe Bidens ledning över Donald Trump minskar, enligt en ny nationell mätning från Fox News.

Men ledningen för Biden och Kamala Harris är fortfarande stor – och det gäller även i nyckelstaterna.

– Det betyder inte att det är omöjligt för Trump, säger Chris Anderson som ansvarat för mätningen.

Trots ett oerhört dramatiskt år i USA och världen har opinionssiffrorna inte rört sig särskilt mycket sedan kampen mellan Demokraternas Joe Biden och Republikanernas Donald Trump började. 

Joe Biden har haft en ledning nationellt på strax under eller strax över 10 procent. Så även i Fox News senaste mätning. Biden landar där på 52 procent mot Trumps 44 procent. För tre veckor sedan var siffrorna 53-43, så förändringen är inom felmarginalen. Bidens ledning däremot är fortfarande statistiskt säkerställd.

– Nationellt har Biden en betydande ledning, många röster har redan lagts och det är få väljare som inte har bestämt sig ännu, säger Chris Anderson som ansvarat för mätningen.

– Det är svårt att se att de nationella siffrorna förändras nämnvärt. Det betyder inte att det är omöjligt för Trump att komma igenom nålsögat för en seger i elektorskollegiet.

Opinionen i nyckelstaterna

Arizona: Biden 48,7 % Trump 45,6 %

Florida: Biden 48,8 % Trump: 46,5 %

Georgia: Biden 48,4 % Trump: 46,8 %

Iowa: Biden 47 % Trump 46,7 %

Michigan: Biden 51,4 % Trump 42,6 %

Minnesota: Biden 50,2 % Trump 42,2 %

North Carolina: Biden 49,1 % Trump 46,8 %

Ohio: Biden 46,3 % Trump 47,3 %

Pennsylvania: Biden 50,2 % Trump 45,1 %

Texas: Biden 46,9 % Trump 48,1 %

Wisconsin: Biden 51,8 % Trump 43,4 %


Källa: Fivethirtyeight.com 

Jämnt i Florida – stabilt i Pennsylvania

Elektorskollegiet är alltså de elektorer som delstaterna skickar och det är som bekant det som avgör valet. Det finns ett helt gäng nyckelstater, där Florida och Pennsylvania kanske bör räknas som de allra viktigaste. Om Biden vinner Florida blir det mer eller mindre omöjligt för Trump att vinna. Och Pennsylvania är den stat som, enligt fivethirtyeight, är mest trolig att knuffa segraren över de 270 elektorsröster som krävs för att vinna.

Hur är då ställningen i nyckelstaterna? I Florida leder Biden i snitt med 2,3 procentenheter – en mycket bräcklig ledning alltså. Dessutom spretar de senaste mätningarna åt alla håll. Biden leder i de flesta, men bara under fredagen kom en mätning som visade på Biden-ledning med 7 procentenheter – samtidigt som en annan visade på ledning för Trump med 4 procentenheter.

I Pennsylvania är mätningarna stabilare. I snitt leder Biden med drygt 5 procentenheter – en stor om än inte alldeles säker ledning. 2016 ledde Hillary Clinton med 3,1 % i Pennsylvania inför valet och förlorade med 0,7 %. 

Men även om Biden skulle förlora både Florida och Pennsylvania behöver Trump lyckas vända på opinionen i – mest troligt – Georgia, Arizona och North Carolina för att få en andra mandatperiod som president.


Prognosdata USA-valet
Förklaring

Donald Trumps skämt om kvinnliga tv-profilen

Trump skojar och tonar ner riskerna med covid-19 under kampanjandet.
Poströstningen har redan startat och tros blir rekordstor i årets USA-val.

Expressens specialsändning om valet i USA 2020

Gästas av ordföranden för Democrats abroad

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.