Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bidens kris vid gränsen – sågas från alla håll

Situationen beskrivs som kaosartad.
Guvernör Greg Abbott har byggt upp en bur av bilar.
Foto: JULIO CORTEZ / AP/ TT
Bilderna på gränspoliserna har fått stor uppmärksamhet.
Foto: PAUL RATJE / AFP/ TT
Lägret i Del Rio liknar en krigszon, menar gränspolisernas fackliga ledare.
Foto: ERIC GAY / AP/ TT
Joe Bidens policy vid gränsen sågas från alla håll.
Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Kaoset vid gränsen mellan USA och Mexiko fortsätter.

De tusen och åter tusen haitiska flyktingarna gör att Biden kastas in i ännu en politisk kris.

Kritiken kommer från alla håll: Republikaner, demokrater – och de hårt ansatta gränspoliserna.

I maj meddelade amerikanska inrikessäkerhetsdepartementet att man stoppar alla deporteringar till Haiti, med anledning av det svåra läget i landet. Men när så många som 15 000 haitier tagit sig över Rio Grande och samlats i ett läger under en motorvägsbro i Del Rio i Texas, beslutade president Joe Biden att deporteringarna skulle börja igen.

Sedan i söndags har 1 000 haitier flugits tillbaka till Haiti, skriver New York Times. Nu kommer sju flygningar, med plats för 135 migranter på varje plan, att genomföras varje dag, uppger tidningens källor. 

Samtidigt försöker man hindra migranterna från att bli fler. På uppmärksammade bilder försöker gränspoliser till häst handgripligen stoppa människor som är i färd med att ta sig över Rio Grande. Bilderna visar poliser som till synes piskar och rider omkull migranterna, samtidigt som de skriker nedsättande kommentarer.

”Vi blir djupt oroade över bilderna vi fått se på den omänskliga behandlingen haitier och andra migranter möter”, skriver Carolyn B. Maloney, demokrat och ordförande i representanthusets tillsynsutskott i ett brev till myndigheten. I brevet kräver hon en redogörelse för händelserna.

Vita husets talesperson Jen Psaki meddelade också på onsdagen att man utreder gränspolisens agerande.

– Vi tolererar inte den omänskliga behandlingen och givetvis vill vi att utredningen är avklarad så snabbt som möjligt, säger hon.

Gränspolisen varnade i juni

Orden föll inte i god jord hos gränspolisen, vars fackförbund påtalar att man redan i juni varnade för att situationen skulle kunna bli kaosartad – och att ingenting gjordes för att underlätta.

– De visste att detta skulle komma och de gjorde ingenting. Nu har vi en situation med alla dessa människor, små barn, som sitter under en bro i förfärliga förhållanden, säger fackordföranden Brandon Judd till Politico.

– Det ser ut som en krigszon, men det är USA. Jag är helt golvad, fortsätter han.

Judd menar också att man använt sig av metoder som man blivit upplärda att använda.

– Vi är i numerärt underläge, 200 mot en. Vi förväntas kontrollera det. Vi slår ingen, vi använde taktik som vi tränats i och Vita huset baktalar oss.

”Går emot sunt förnuft”

Presidenten, som utlovade en ”mer human” migrationspolitik, har få allierade i frågan. I ett brev till Vita huset skriver ledare för 38 människorättsgrupper att ”ansvaret för lidande och död, till följd av summariska utvisningar och deportationer faller helt på din administration”, rapporterar Politico

Majoritetsledaren i senaten, Chuck Schumer, sa på tisdagen i ett tal att deportationerna ”går emot allt sunt förnuft” och att bilderna får det att ”vända sig i magen”.

– Jag uppmanar president Biden och minister Mayorkas att omedelbart stoppa deportationerna. Vi kan inte fortsätta med Trumps hatiska och xenofobiska tillvägagångssätt, som ignorerar våra flyktinglagar, sa Schumer.

Biden har använt sig av en hälsolag, Title 42 expulsion, för deportationerna. Lagen infördes av Donald Trump och gäller utvisningar av personer som befunnit sig i länder där smittsam sjukdom finns. Trump använde sig av lagen på samma sätt.

Skyller på Biden

Även republikanerna är djupt kritiska. Texas guvernör Greg Abbott skyller på Biden för att situationen har uppstått och har låtit parkera bilar i en mur längs floden vid Del Rio.

– Ena dagen var det otaliga människor som försökte ta sig över gränsen, sedan ställde vi upp fordonen och plötsligt, på en gång, slutade folk att ta sig över gränsen där. Strategin fungerar, säger han.

På tisdagen hade vice president Kamala Harris ett samtal med Alejandro Mayorkas, minister för inrikes säkerhet, där hon la fram krav på att migranterna behandlas med ”värdighet” och i enlighet med amerikanska lagar och värderingar. 

Mayorkas själv tog också avstånd från agerandet på de uppmärksammade bilderna. De gränspoliser som syns där har fått andra arbetsuppgifter, sa han också.

Något förslag till lösning på krisen har Kamala Harris dock inte lagt fram, skriver Daily Mail.

https://twitter.com/GregAbbott_TX/status/1440767432340099077

Stor europeisk besvikelse på Biden – fortsätter som Trump

Relationen i gungning • Mats Larsson: ”Enormt diplomatiskt gräl”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.