Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bidens krav under striderna – har ringt premiärministern

Dramatiska bilder från Gaza när flervåningshus beskjuts och rasar.
Palestinas president Mahmoud Abbas.
Foto: MAJDI MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN
Benjamin Netanyahu.
Foto: YUVAL CHEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.
Foto: KATOPODIS TASOS/POOL/ABACA / STELLA PICTURES/KATOPODIS TASOS/POOL/ABACA

USA:s president Joe Biden har under lördagskvällen suttit i samtal med både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Palestinas president Mahmoud Abbas om det uppblossade kriget mellan Israel och Hamas. 

Biden uttryckte under samtalet med Netanyahu sitt stöd för en tvåstatslösning, enligt Vita huset. 

Under samtalet med Abbas betonade Biden vikten av att islamistiska organisationen Hamas slutar avfyra raketer mot Israel. 

Under lördagskvällen satt USA:s president Joe Biden i samtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Palestinas president Mahmoud Abbas om de pågående striderna mellan Israel och Hamas. 

När Biden talade med Netanyahu så ”uttryckte han sitt stöd för Israels rätt att försvara sig mot raketbeskjutning från Hamas och andra terroristgrupper i Gaza”. USA klassar precis som Israel Hamas som en terroristorganisation. 

Joe Biden ska ha uttryckt oro för journalisters säkerhet

Joe Biden fördömde även ”urskillningslösa attacker mot byar och städer över Israel” och diskuterade diplomatiska möjligheter att nå en lösning. 

Biden slog även fast att konflikten tragiskt nog orsakat många civilas, inklusive barns, död, enligt Vita husets utskrift av samtalet

Den amerikanske presidenten uttryckte inför Netanyahu oro för journalisters säkerhet och betonade att det är nödvändigt att säkra deras trygghet. 

Under lördagen gav israelisk militär en fastighetsägare en timme på sig att utrymma ett hus där nyhetsbyrån Associated Press (AP) och Qatarstyrda nyhetsbolaget Al-Jazeera har kontor. 

12-våningshuset jämnades sedan med marken med tre missilattacker under pågående direktsändningar från nyhetsbolagen.  

Biden luftade även farhågor om våldsamheter mellan civila palestinier och israeler i Israel och på Västbanken och uttryckte sitt, sedan tidigare kända, stöd för en tvåstatslöning och att palestinierna ska ”njuta av den värdighet, trygghet, frihet och ekonomiska möjligheter som de förtjänar”. 

USA återupptar ekonomiskt och humanitärt stöd till Västbanken och Gaza

Under samtalet med president Mahmoud Abbas, vars parti PLO konkurrerar med Hamas om akten, menade Biden att Hamas måste upphöra med raketbeskjutning mot Israel. Båda ska ha varit bekymrade över de civila dödsoffer, däribland barn, som konflikten orsakat. 

De talade även om att USA beslutat att återuppta stödet till det palestinska folket genom ekonomiskt och humanitärt bistånd som ska gå till palestinier på Västbanken och i Gaza-remsan, enligt Vita husets utskrift av samtalet

Åtminstone 139 människor har dött i Gaza under Israels attacker, inklusive 39 barn och 22 kvinnor, rapporterar AP. 

Åtta människor i Israel, inklusive ett barn, har dödats av Hamas raketbeskjutningar mot södra Israel och storstaden Tel Aviv. 

TV: Därför gav sig Israel på höghuset i Gaza

Mellanösternkännaren Anders Persson om konflikten mellan Israel och Hamas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.